Reuniunea informală la nivel înalt a UE, ce va avea loc la Praga în 7 octombrie, se va concentra pe ”referendumurile” din regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse şi posibile anexări ale zonelor respective de către Rusia, pe ameninţările nucleare ale Moscovei şi pe recentele avarii de la gazoductele Nord Stream, scrie Agerpres.
De asemenea, liderii statelor membre ar urma să dezbată diferite idei privind plafonarea preţului energiei.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin ‘simulacrele’ de referendumuri din teritoriile ocupate.
Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de 7 miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a explicat Von der Leyen.
În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.
Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – împreună cu Polonia şi Irlanda susţin o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia. Cele cinci state vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.