Acordul cu Iranul: Dintre producătorii auto europeni, Peugeot şi Renault ar putea fi principalii beneficiari

PSA Peugeot Citroen şi Renault, producătorii auto europeni cu cea mai semnificativă prezenţă în Iran, vor beneficia probabil cel mai mult de acordul la care au ajuns duminică, la Geneva, Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) şi Iranul, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 09:16
Acordul cu Iranul: Dintre producătorii auto europeni, Peugeot şi Renault ar putea fi principalii beneficiari

După un deceniu de neînţelegeri şi mai mult de patru zile de negocieri dificile, Iranul şi ţările din Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) au ajuns duminică, la Geneva, la un prim acord parţial conform căruia republica islamică acceptă să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

După anunţarea acordului, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut semnificativ, cu 2,43 dolari, ajungând la 108,62 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia cotaţia barilului de petrol light sweet crude a scăzut cu 0,85 dolari, ajungând la 93,99 dolari. Chiar dacă exporturile de petrol din Iran rămân limitate, există speranţe că sancţiunile vor fi ridicate la un moment dat.

Înainte de impunerea sancţiunilor comerciale împotriva Iranului, PSA Peugeot Citroen a vândut în acest stat 458.000 de vehicule în 2011, iar Renault a vândut în 2012 peste 100.000 de vehicule.

Din cauza retragerii forţate din Iran, Renault a înregistrat costuri de 512 milioane de euro în primul semestru, în timp ce Peugeot a anunţat că anul trecut sancţiunile au redus 10 milioane de euro pe lună din profitul operaţional al companiei.

‘Orice indicaţie că vom putea relua afacerile cu partenerii noştri din Iran este o veste bună. Vom fi încântaţi de redeschiderea pieţei iraniene’, a declarat Jean-Baptiste Thomas, purtător de cuvânt al Peugeot.

‘Este o piaţă interesantă cu perspective de creştere şi potenţial pentru înfiinţarea unui centrul de producţie pentru întreaga regiune’, a declarat Peter Fuss, analist la firma de consultanţă Ernst & Young din Frankfurt.

‘Este o veste foarte bună pentru noi deoarece Iranul este o piaţă importantă pentru Renault. Aşteptăm să vedem care sunt condiţiile pentru redeschiderea activităţilor noastre în această ţară’, a declarat Florence de Goldfiem, purtător de cuvânt al Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cluj-Napoca. Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” a avut peste 1,6 mil. pasageri în primele şase luni din 2025, creştere de 11% faţă de anul trecut
Cluj-Napoca. Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” a avut peste 1,6 mil. pasageri în primele şase luni din ...
Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca a ajuns la peste 1,6 milioane de pasageri în prima jumătate a anului în curs, cu 11% mai mulţi decât în perioada similară din 2024....
Peste 65% dintre români au avut sentimentul că România a fost, în ultimele 6 luni, în pericol
Peste 65% dintre români au avut sentimentul că România a fost, în ultimele 6 luni, în pericol
Aproape două treimi dintre români (65,2%) au avut sentimentul că România este în pericol în foarte mare și mare măsură ...
Final: ANRE impune avans de 5% sau 10% plătit de cumpărător, sau garanție echivalentă, în tranzacțiile cu energie de pe piețele cu livrare în viitor – surse
Final: ANRE impune avans de 5% sau 10% plătit de cumpărător, sau garanție echivalentă, în tranzacțiile cu energie ...
ANRE a stabilit în final regulile de achiziție de energie electrică din piețele cu vânzare forward. Cumpărătorul va ...
Fond de criză pentru producătorii agricoli din UE – propunere a României la AGRIFISH
Fond de criză pentru producătorii agricoli din UE – propunere a României la AGRIFISH
România sprijină fără rezerve conţinutul declaraţiei comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial ...