Acordul dintre Rusia şi Arabia Saudită va contribui la stabilizarea pieţei petrolului – ministrul rus al Energiei
O reuniune informală a statelor membre OPEC va avea loc în 26 – 28 septembrie în Algeria, unde se va desfăşura şi Forumul Internaţional Energetic, care grupează producătorii şi consumatorii. Unii oficiali OPEC au declarat că la reuniunea din Algeria ar putea fi discutată o îngheţare globală a producţiei de ţiţei, dacă preţul va scădea.
Echilibrul între cerere şi ofertă se menţine pe piaţa petrolului, dar investiţiile în industrie au scăzut anual cu aproximativ 200 miliarde de dolari, a declarat Alexander Novak.
‘Astăzi vedem că se discută foarte mult de o reechilibrare a pieţei, există o scădere a investiţiilor în acest sector, de aproximativ 200 miliarde de dolari pe an. Ca rezultat, ne confruntăm cu un declin al explorărilor geologice şi în viitor ne-am putea confrunta chiar cu o penurie de ţiţei’, a adăugat acesta.
Îngheţarea producţiei de ţiţei va ajuta piaţa să găsească un echilibru între cerere şi ofertă, să reia investiţiile şi să evite în viitor penurie de ţiţei, a afirmat ministrul rus al Energiei. Acesta declarase sâmbătă că un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei ar putea fi încheiat la reuniunea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol din Algeria
Joi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 0,75 dolari, ajungând la 47,95 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna octombrie a urcat la 46,29 dolari.
Cererea scăzută de ţiţei, care a dus la un declin semnificativ al preţurilor, ar putea persista deoarece stocurile de petrol rămân la un nivel ridicat, se arată într-un raport al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicat luna trecută.
Există temeri că rafinăriile din SUA şi Europa şi-ar putea reduce ratele de procesare deoarece profiturile sunt în scădere, în urma perioadei prelungite de declin al preţurilor, avertizează OPEC.
Marjele de rafinare s-au înrăutăţit în timpul lunii iunie, din cauza stocurilor semnificative, afectate de cererea redusă, se arată în raportul OPEC. Totuşi, instituţia apreciază că o reechilibrare a pieţelor globale ar putea avea loc spre sfârşitul acestui an.
În iulie, producţia statelor membre OPEC a crescut cu 46.400 barili pe zi, la 33,106 milioane de barili pe zi. În datele OPEC este inclus acum şi Gabonul, care a devenit de la 1 iulie al 14-lea stat membru al cartelului.
Producţia de ţiţei a Arabiei Saudite, cel mai mare membru al OPEC, a fost stabilă în iulie la 10,477 milioane de barili pe zi
Iranul, stat membru al OPEC, se opune îngheţării producţiei deoarece vrea să-şi majoreze producţia la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale.