Luna trecută, un director de la Gazprom anunţa că în prima jumătate a lunii iunie grupul rus va începe să amplaseze conducte în Marea Neagră pentru viitorul gazoduct Turkish Stream, chiar dacă până acum nu a fost parafat încă un acord interguvernamental între Moscova şi Ankara. Potrivit presei ruseşti principalul obstacol constă în dificultatea celor două părţi de a ajunge la un acord cu privire la preţ.
‘Nu există niciun risc. Suntem de acord cu privire la toate aspectele comerciale şi economice…a mai rămas doar de semnat cu un nou ministru sau cu un nou prim-ministru care ar urma să fie numit după alegerile legislative din Turcia. Semnarea este preconizată până la finele lunii iunie’, a subliniat Alexander Medvedev într-o conferinţă de presă.
De asemenea, vicepreşedintele Gazprom a estimat că prima linie a conductei Turkish Stream ar putea costa 3,3 miliarde de euro, precizând încă că aceasta este o estimare preliminară bazată pe costurile conductei South Stream, scrie Agerpres.
La începutul acestui an, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construită pe ruta din Marea Neagră planificată pentru South Stream. Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea să ajungă la consumatorii din sudul Europei.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.