Decizia a fost adusă la cunoştinţa ambasadorilor ţărilor care rămân angajate în acord (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), intervenind după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest pact exact acum un an, indică ministerul. O scrisoare a preşedintelui iranian Hassan Rouhani a fost transmisă ambasadorilor acestor ţări.
Preşedintele american Donald Trump a retras la 8 mai 2018 SUA din acest acord, pe motiv că pactul nu conţine prevederi cu privire la programul balistic al Teheranului şi la rolul acestuia în regiune, decizia Washingtonului ducând la reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei.
Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a declarat că ţara sa a decis să suspende aplicarea ‘unora dintre angajamentele’ prevăzute de acordul nuclear cu puterile mondiale, dar că Teheranul nu se retrage integral din acest pact pentru moment, conform dpa.
‘Măsurile luate de SUA, în special de un an, dar şi înainte de retragerea din acord au avut în mod clar scopul să provoace întreruperea aplicării’ acestui acord, a declarat şeful diplomaţiei iraniene miercuri, aflat într-o vizită la Moscova.
Iranul a manifestat ‘răbdare’ până în prezent, dar Republica Islamică consideră de acum că este mai ‘oportun să înceteze aplicarea unora dintre angajamente şi măsurile voluntare’ luate în cadrul acestui acord, a adăugat el, într-o declaraţia difuzată de televiziune de stat.
Cu toate acestea, a insistat Zarif, ‘Iranul nu se retrage’ complet din respectivul acord şi măsurile adoptate de Teheran corespund unui ‘drept lăsat părţilor participante la acord în cazul încălcării acestuia de către o altă parte’.
Iranul a decis să nu-şi mai limiteze rezervele de apă grea şi uraniu îmbogăţit, aşa cum s-a angajat în cadrul acordului internaţional din 2015 care îi limita programul nuclear, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională iranian, citat de AFP.
La un an după ce SUA au denunţat acest acord, reintroducând sancţiuni împotriva Iranului, Teheranul a dat un termen de ’60 de zile’ celorlalte ţări participante la acest pact (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pentru a-şi ‘face operaţionale angajamentele, în special în sectoarele petrolier şi bancar’, avertizând că în caz contrar va renunţa să aplice şi alte angajamente, a adăugat Consiliul.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că decizia Iranului privind reducerea angajamentelor sale nucleare reprezintă o măsură destinată să ‘salveze’ acordul nuclear din 2015 şi că Iranul ‘nu a ales calea războiului, ci pe cea a diplomaţiei’, potrivit EFE.
‘Acordul este în continuare în vigoare. Noi anunţăm reducerea, nu ieşirea noastră (…) Acordul are nevoie de o intervenţie chirurgicală, aceasta se face pentru a-l salva, nu pentru a-l distruge’, a spus preşedintele iranian într-un mesaj televizat, la doar un an după ce Statele Unite s-au retras din pactul nuclear istoric.
‘Noi suspendăm aplicarea condiţiilor vizând două puncte ale acordului (Joint Comprehensive Plan of Action). Acestea se referă la o suspendare de 60 de zile a vânzării de uraniu îmbogăţit de care dispunem şi de surplusul de apă grea în alte ţări. Articolele 26 şi 36 din acord ne dau dreptul să facem acest lucru’, a afirmat Rouhani, conform Press tv.
Iranul aşteaptă ca, în termen de 60 de zile, celelalte părţi la acord să se conformeze exigenţelor Teheranului, care doreşte revenirea la situaţia anterioară reintroducerii sancţiunilor americane – ridicarea obstacolelor în calea tranzacţiilor cu sistemul bancar iranian şi la vânzările de petrol.
Rouhani a anunţat că, după 60 de zile, Iranul va mai suspenda şi alte angajamente ale acordului nuclear şi va spori nivelul de îmbogăţire a uraniului. Totodată, Rouhani a avertizat că Iranul va da un ”răspuns ferm’ în cazul în care dosarul nuclear este adus din nou în atenţia Consiliului de Securitate al ONU şi a adăugat că Teheranul este pregătit pentru negocieri în domeniul nuclear.
Franţa a avertizat marţi Teheranul împotriva unei astfel de decizii, subliniind că încălcarea compromisului din 2015 ar putea duce la sancţiuni europene împotriva Iranului.
Acordul nuclear semnat la Viena în 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor.