Într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii sale săptămânale prezidate de regele Salman bin Abdulaziz, consiliul de miniştri şi-a exprimat ‘speranţa că se va ajunge la un acord final cu caracter obligatoriu care va duce la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în regiune şi în lume’.
Cabinetul a reluat poziţia exprimată de suveranul saudit în cursul unei discuţii telefonice avute joi cu preşedintele american, Barack Obama, la scurt timp după anunţul unui acord cadru între Iran, rivalul regional al regatului saudit, şi marile puteri din grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).
Acest pre-acord reprezintă o etapă fundamentală pe drumul spre un acord acord final, încheiat cel mai târziu la 30 iunie, ce are ca obiectiv rezolvarea dosarului iranian care afectează de peste un deceniu relaţiile dintre Teheran şi comunitatea internaţională.
Cabinetul a cerut Iranului, fără să îl numească, ‘să respecte principiile bunei vecinătăţi şi neamestecului în treburile interne ale ţărilor arabe’, potrivit agenţiei oficiale Spa.
Arabia Saudită, alături de majoritatea ţărilor de la Golful Persic, priveşte cu neîncredere Iranul, temându-se în special ca această ţară să nu încurajeze, prin controversatul său program, proliferarea nucleară în regiune.
În plus, Riadul acuză Teheranul că îi sprijină pe rebelii şiiţi houthis din Yemen împotriva cărora a lansat pe 26 martie o campanie de lovituri aeriene.
De asemenea, Republica Islamică este acuzată de Arabia Saudită că încearcă să îşi extindă influenţa în ţări Orientul Mijlociu, printre care Irak, Siria şi mai ales Liban.