Acordul privind disciplina bugetară va fi încheiat de 17 state membre ale zonei euro

Economica.net
09 12. 2011

Marea Britanie a vrut să impună condiţii Franţei şi Germaniei, iar acestea nu au fost de acord. Potrivit preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic David Cameron ar fi vrut ca Londra să nu fie obligată la taxele suplimentare pe serviciile financiare.

„Ceea ce nu am putut accepta, pentru că noi considerăm, dimpotrivă, că problemele lumii provin parţial din această suprimare financiară”, a continuat şeful statului francez.

Germania insistă asupra ancorării consolidării disciplinei bugetare în zona euro într-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitivă, acesta fiind în opinia sa singurul mijloc de respectare a normelor pe viitor şi de evitare a unor noi derive.

Berlinul şi Parisul au militat mai întâi pentru o schimbare a tratatului UE, care necesită totuşi unanimitatea celor 27 de state membre.

Marea Britanie a încercat totuşi, să îşi condiţioneze sprijinul pentru acest proiect în cadrul summitului de posibilitatea de a fi exonerată, în caz de necesitate, în unele domenii de controlul autorităţilor de supraveghere financiară paneuropeană înfiinţat după criza plecată din Statele Unite în 2007-2008.

Din această cauză, s-a optat pentru un tratat separat al ţărilor din zona euro, la care să adere cine vrea.