Acordul UE-Ucraina: Rusia aşteaptă propuneri pe marginea „aspectelor problematice”
Consiliul UE a aprobat luni aplicarea, de la 1 noiembrie, a celei mai mari părţi a Acordului de asociere cu Ucraina, exceptând partea privind înfiinţarea unei zone de liber schimb, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, scrie Agerpres.
‘Această decizie a Consiliului UE era una de aşteptat şi corespunde în totalitate înţelegerii înregistrate în formatul trilateral (Rusia-Ucraina-UE) la Bruxelles, la 12 septembrie’, a declarat Cijov.
Potrivit lui Cijov, deocamdată nu există un acord privind următoarea întrevedere trilaterală. ‘Experţii îşi continuă activitatea independentă, însă mingea se află în terenul UE. Au primit lista cu îngrijorările noastre, acum noi aşteptăm de la ei propuneri’, a spus reprezentantul permanent al Rusiei la UE, exprimându-şi convingerea că există suficient timp pentru atingerea unui compromis, ‘dar că acest drum nu va fi unul lipsit de probleme’.
Cijov şi-a exprimat speranţa că, ‘fără să se aştepte schimbarea componenţei Comisiei Europene (CE), va fi începută activitatea pentru analizarea listei de îngrijorări ale Rusiei, transmisă CE la 12 septembrie’.
‘Rusia a precizat cinci domenii care necesită rezolvare: tarifele, probleme de standarde şi de reglementare tehnică, normele fitosanitare şi veterinare, energetica şi administrarea vamală’, a precizat Cijov.
Potrivit reprezentantului Rusiei, ‘nu toate ţările din UE sunt mulţumite de această amânare’. ‘Mai mult decât atât, una sau câteva ţări ale comunităţii puteau să se opună prin veto asupra acestei decizii, pentru trecerea căreia era nevoie de consens. Cu toate acestea, nu există motive pentru entuziasm, există motive de mobilizare a resurselor intelectuale şi de alt gen pentru continuarea activităţii: 15 luni vor trece într-o clipă, mai ales dacă stai cu mâinile în sân şi nu faci nimic’, a subliniat Cijov.