Acţionar majoritar al Astra: Decizia ASF în cazul Astra a fost luată înainte de începerea controlului
‘Încă înainte de data începerii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentanţilor ASF era luată, controlul neavând un caracter real şi neurmărind adoptarea unor măsuri benefice societăţii, ci preconstituirea unui înscris pentru a justifica măsura abuzivă hotărâtă încă din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezultă din minuta întâlnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF şi în cadrul căreia preşedintele ASF aducea la cunoştinţa reprezentanţilor societăţii decizia ASF de a institui administrarea specială’, se arată în comunicatul TNG.
În plus, TNG susţine că decizia ASF prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Astra, suspendarea drepturilor de acţionar ale TNG România şi numirea KPMG Advisory ca administrator special este ‘nelegală, excesivă şi cu depăşirea prerogativelor stabilite de lege’, se mai arată în comunicat.
‘TNG, în calitate de acţionar căruia i-au fost vătămate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 al CEDO în ceea ce priveşte proprietatea acţionarilor semnificativi, va acţiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalităţii şi atragerea răspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea Astra Asigurări prin adevărate acţiuni criminale’, se subliniază în documentul citat.
În ceea ce priveşte situaţia financiară, în comunicat se precizează că Astra a adoptat şi a prezentat Autorităţii un plan de măsuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusă dintr-un aport al acţionarilor existenţi şi din fuziunea cu societatea achiziţionată, AXA România, care va determina creşterea capitalului Astra cu peste 150 de milioane de lei. ‘Astra a solicitat Autorităţii în repetate rânduri să aibă în vedere acest plan de măsuri, însă răspunsul a venit abia după deschiderii procedurii de redresare financiară’, se precizează în comunicat.
Referitor la preluarea AXA România, în comunicat se menţionează că Astra a depus, la data 28.11.2013, la ASF documentele cu privire la achiziţie, iar cadrul legal prevede un termen de 60 de zile în care Autoritatea trebuie să se pronunţe pe cererea de autorizare a fuziunii. ‘Autoritatea a amânat succesiv acest termen până la data în care a dispus măsura intrării în redresare financiară faţă de Astra’, se mai arată în comunicat.
Mai mult, în opinia TNG, ‘controlul pretins inopinat, care a dus la instituirea redresării financiare asupra societăţii Astra, a fost demarat în momentul notificării intenţiei de preluare a companiei Axa România. În loc să aprobe achiziţia companiei Axa România, fuziunea cu societatea Astra şi crearea unei companii de asigurări mai bine capitalizate, ASF a hotărât să blocheze tranzacţia prin măsuri abuzive’, se pecizează în documentul citat.
Grupul TNG susţine că implementarea măsurilor propuse prin planul de redresare începuse deja, iar societatea a convocat adunarea generală extraordinară a asociaţilor la data de 12 februarie 2014, aspect comunicat către ASF prin rapoartele curente şi a adreselor de informare. Cu toate acestea, ‘Autoritatea a acţionat abuziv suspendând dreptul la vot al acţionarilor, zădărnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social şi de satisfacere a necesităţilor imediate de lichidităţi ale societăţii. Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiară de la scopul acesteia şi a adoptat această măsură căreia i-a oferit caracter sancţionator şi distructiv, cu încălcarea normelor în vigoare’, se mai arată în comunicatul TNG.
Acţionarul majoritar al Astra mai subliniază faptul că ‘prin acest şir de abuzuri, acţiunile ASF duc la concluzia că nu se doreşte întărirea financiară a societăţii de asigurări, iar ASF periclitează astfel interesele celor peste 4 milioane de asiguraţi Astra şi se joacă în mod iresponsabil cu întreaga stabilitate a industriei asigurărilor contribuind la distorsiunea gravă a pieţei asigurărilor’.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, săptămâna trecută, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească. Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitae Financiară din cadrul ASF.