JP Morgan, dată în judecată de acționari pentru pierderile de 2 miliarde dolari
Un purtător de cuvânt al JP Morgan a refuzat să comenteze procesele deschise la un tribunal din Manhattan, la câteva zile după ce directorul general Jamie Dimon a anunţat că „o strategie greşită de hedging” a provocat o pierdere masivă luna trecută.
„Ceea ce nu spune compania este că acele pierderi au fost rezultatul unei schimbări marcante a modelului de riscuri acceptabile, nedezvăluită investitorilor, şi a unei schimbări similare a unei divizii, dintr-una cunoscută pentru plasamentele conservatoare într-o firmă cu tranzacţii riscante pe termen scurt”, se arată într-una din plângeri.
Această plângere a fost înaintată de James Baker, acţionar din California, în numele JP Morgan Chase, împotriva directorului general Dimon, a directorului financiar Douglas Braunstein şi a celorlalţi membri ai consiliului de administraţie.
A doua plângere a fost depusă de compania de servicii financiare Saratoga Advantage Trust, în numele unor deţinători de acţiuni comune ale JP Morgan, şi susţine că Dimon şi Braunstein au făcut declaraţii false, înşelătoare şi omisiuni, la o conferinţă cu investitorii din luna aprilie.
Dimon a declarat săptămâna trecută că banca a făcut greşeli „flagrante”, iar pierderile de aproximativ 2 miliarde de dolari din tranzacţiile cu instrumente derivate au fost auto-provocate.
JPMorgan ia în calcul recuperarea bonusurilor de la mai mulţi foşti şi actuali directori executivi şi angajaţi, inclusiv de la fostul director de investiţii Ina Drew, a cărei divizie a dezvăluit joi pierderea de 2 miliarde dolari.
Drew, care lucrează de 30 de ani la JPMorgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensaţii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari în acţiuni, 4,7 milioane bonus în cash şi 750.000 dolari salariu de bază. Ea şi-a anunţat luni demisia.
Surse citate în presa internaţională au afirmat în ultimele zile că JPMorgan aşteaptă demisiile a trei directori executivi şi ar putea concedia toţi angajaţii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzacţii cu derivate financiare.
Departamentul de Justiţie şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA au început o investigaţie penală împotriva JP Morgan Chase, după pierderile de 2 miliarde de dolari înregistrate de bancă în operaţiunile de trading, potrivit unei surse apropiate situaţiei.