Acţionarii ATE Bank se întâlnesc pe 7 februarie pentru a schimba denumirea băncii

Economica.net
27 12. 2013
ate_bank_11363800

Grupul elen Piraeus Bank a finalizat la 19 decembrie vânzarea subsidiarei ATE Bank România către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, după ce tranzacţia, pentru 93,27% din acţiunile ATE Bank România, anunţată în aprilie, a primit toate avizele necesare.
Piraeus Bank România a anunţat în noiembrie preluarea unei părţi mari a clienţilor din portofoliul ATE Bank România.
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat în luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank România, în schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, va fi supus aprobării şi actul constitutiv al băncii, modificat şi actualizat în conformitate cu schimbarea structurii acţionariatului, a formei de administrare şi cu hotărârile AGA.
În aceeaşi zi, acţionarii se reunesc şi în Adunarea Ordinară pentru a desemna membrii Consiliului de Supraveghere, numiţi pentru o perioadă de patru ani, şi a aproba remuneraţia acestora pentru exerciţiul financiar în curs, persoanele nominalizate fiind Roxana Moldovan – preşedinte, Ştefan Nanu şi Valentina Şiclovan – membri.
Banca va fi administrată în sistem dualist, de către Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Agenţia MEDIAFAX a scris în octombrie că Marinel Burduja va conduce Banca Română pentru Credit şi Investiţii din poziţia de preşedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost şef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) şi Andrei Popovici (fost McKinsey) din poziţii de vicepreşedinţi.

Totodată, poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al băncii va fi deţinută de Roxana Moldovan, fost vicepreşedinte al RBS România. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Ştefan Nanu, directorul Direcţiei Trezorerie din Ministerul Finanţelor, şi Valentina Şiclovan, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Mandatul membrilor Driectoratului iniţial va fi de doi ani, ulterior urmând ca durata mandatelor să fie de patru ani. La desemnarea membrilor ulteriori ai Directoratului, Consiliul de Supraveghere va stabili un director general şi unul adjunct
Potrivit actului constitutiv al băncii, care urmează să fie aprobat, instituţia de credit va avea sediul pe Bulevardul Griviţei nr. 24, în sectorul 1 al Capitalei. Banca dispune de un capital social de 37 milioane de lei, împărţit în circa 185 milioane de acţiuni nominative, cu valoarea nominală de 0,2 lei fiecare.

Dorinel Umbrărescu controlează 93,27% din acţiunile băncii, iar Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM are 3,83% din titluri. Din acţionariat mai fac parte alte persoane fizice, cu 2,07%, şi alte persoane juridice, cu 0,83%.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.