„A fost o AGA liniştită, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate”, au afirmat sursele citate.
Administratorii au propus ca 122,5 milioane lei să fie utilizaţi din rezervele constituite din profitul de anul trecut, iar 6,1 milioane lei să provină din rezervele din anii anteriori. Încă 732.000 de lei ar urma să provină din unele prime de emisiune.
Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit net de 131,8 milioane lei (31 milioane euro), cu 35% peste câştigul din 2010, pe fondul continuării creşterii creditării şi veniturilor din dobânzi şi scăderii cheltuielilor cu provizioanele.
În schimbul banilor cu care va fi majorat capitalul, banca va emite acţiuni pe care le va acorda gratuit acţionarilor.
În AGA, Vasile Puşcaş, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene şi negociator şef al României cu UE, a fost ales membru în Consiliul de Administraţie al băncii. El a depus singura candidatură pentru locul în CA rămas vacant după demisia lui Robert Rekkers din funcţia de membru CA şi director general.
Totodată, acţionarii au aprobat şi bugetul de venitui şi cheltuieli pentru acest an. Bugetul este întocmit pe standardele IFRS şi prevede un profit brut în creştere cu 20%, la 334,7 milioane lei (76,5 milioane euro), şi o majorare a activelor cu 11%, la 28,53 miliarde lei (6,52 miliarde euro).
Acţionarii şi-au dat acordul şi pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni convertibile în valoare de 30 milioane euro.
Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni convertibile a Băncii Transilvania a fost în 2005, când banca a emis obligaţiuni cu o maturitate de cinci ani prin care a atras 24,1 milioane dolari.
Totodată, AGA a aprobat un nou program de răscumpărare de acţiuni. Programul vizează un pachet de titluri reprezentând 0,84% din totalul acţiunilor băncii. Titlurile vor fi preluate la un preţ de cel mult 2 lei/acţiune.
În funcţie de cel mai recent preţ de la bursă, pachetul de acţiuni este evaluat la 18,5 milioane lei (4,2 milioane euro), iar în funcţie de preţul maxim de răscumpărare, valoarea este de 30 milioane lei (6,8 milioane euro).
Programul de răscumpărare se va derula pe o perioadă de cel mult un an şi jumătate de la publicarea deciziei AGA în Monitorul Oficial.
Banca are în prezent un capital social de 1,77 miliarde lei, divizat în 1,77 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.
Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,7%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Băncii Transilvania a fost realizată joi, când preţul a crescut cu 0,57%, la 1,239 lei. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 2,197 miliarde lei (502,3 milioane euro).