Decizia referitoare la plata unei pensii suplimentare, după numai trei ani la conducerea Carrefour, şi a unei indemnizaţii condiţionată de o clauză non-concurenţială, de 1,5 milioane de euro, a fost adoptată cu voturile a 51,3% dintre acţionarii reuniţi în adunarea generală.
Acţionarii minoritari şi salariaţii au criticat condiţiile de plecare acordate lui Olofsson, compania de consultanţă Proxinvest, care îi reprezintă, susţinând că „nu este nevoie să fie recompensat eşecul”.
Olofsson nu a reuşit să redreseze Carrefour, al doilea mare retailer la nivel mondial, care are probleme în special în Franţa, piaţa sa principală.
Noul director general al Carrefour, Georges Plassat, a criticat gestiunea lui Oloffson, afirmând că la începutul lui aprilie a găsit un grup „desfigurat”.
Sindicaliştii din Carrefour au protestat la rândul lor, luni, faţă de condiţiile de plecare oferite lui Olofsson.
„Faptul că Olofsson pleacă cu o pensie suplimentară, după numai trei ani în fruntea companiei, şi cu o indemnizaţie de 1,5 milioane de euro legată de o clauză non-concurenţială este insuportabil, având în vedere rezultatele”, a declarat Claudette Montoya, delegată a sindicatului CGT.
La sfârşitul lunii mai, acţionarii Air France-KLM au provocat o surpriză cu respingerea în proporţie de 80% a unei prime de 400.000 de euro plătită fostului director al grupului, Pierre-Henri Gourgeon, care nu este obligat să ramburseze suma.
În Marea Britanie, o mişcare de revoltă a acţionarilor a atins în grade diferite companii precum editorul publicaţiei Trinity Mirror, banca Barclays şi grupul minier Xstrata.