Preşedintele comitetului de supervizare, Bernd Pischetsrieder, a anunţat că planul a fost aprobat cu votul a 99,9% dintre acţionarii reuniţi cu prilejul unei adunări generale extraordinare care a fost organizată vineri în sistem online.
De mai mulţi ani în interiorul Daimler au existat discuţii cu privire la transformarea diviziei de camioane într-o entitate separată, ceea ce ar reprezenta un pas „istoric” pentru grupul german. Susţinătorii acestui plan, care ar urma să coste aproximativ 700 de milioane de euro, apreciază că prin separarea de divizia de camioane, producătorul automobilelor marca Mercedes Benz va avea mai multă independenţă şi deci va deveni mai profitabil.
„Vom proteja locurile de muncă existente şi vom crea unele noi”, le-a spus acţionarilor Daimler directorul general Ola Kaellenius, adăugând că divizia care produce automobile şi cea care produce camioane şi autobuze sunt foarte diferite şi vor funcţiona mai bine ca entităţi separate.
Unul dintre motivele care stă la baza separării este acela că divizia de automobile de lux şi cea care produce camioane urmează tehnologii diferite când vine vorba de dezvoltarea de vehicule cu emisii zero. În timp ce Mercedes-Benz se concentrează pe automobilele propulsate de baterii, divizia care produce camioane dezvoltă vehicule care funcţionează cu hidrogen pentru transportul de mare tonaj.
Separarea de divizia de camioane este cel mai important pas strategic făcut de Daimler după vânzarea constructorului american Chrysler în 2007 şi de asemenea un element important din planul directorului general Ola Kallenius de a transforma producătorul de automobile de lux într-o companie mai flexibilă.
Acţiunile Daimler au crescut vineri după amiaza cu 1,3% până la 77,70 euro, ceea ce evaluează grupul la 83,1 miliarde de euro.