Acţionarii Electrica au ales noul Consiliu de Administraţie
Conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, noii membri sunt Arielle Malard de Rotschild, Cristian Buşu, Ioana Alina Drăgan, Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Michael Adriaan Boersma şi Pedro Mielgo Alvarez.
Electrica SA va fi administrată de un Consiliu de Administraţie compus din şapte membri, patru dintre administratori fiind independenţi şi neexecutivi. Până în prezent, Consiliul de Administraţie al Electrica SA a fost compus din cinci membri. Şedinţele Consiliului vor fi ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin cinci membri, dintre care doi membri vor fi obligatoriu independenţi, precizează reprezentanţii Electrica, într-un comunicat remis, luni, AGEPRES.
‘Din punctul meu de vedere, Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica SA a ales astăzi (luni – n.r.) un Consiliu de Administraţie foarte echilibrat, ce asigură şi premizele continuităţii decizionale. Avem patru membri români şi trei străini, avem membri ai fostului Consiliu de Administraţie care au fost realeşi şi, cel mai important, avem un Consiliu de Administraţie format din profesionişti cu o vastă experienţă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Le urez succes şi sunt convins că Electrica va continua pe drumul reformei şi al bunei guvernanţe corporative, respectându-şi, totodată, angajamentele asumate prin prospectul de listare’, a declarat Ioan Roşca, director eneral Electrica.
Arielle Malard de Rothschild este fondatorul diviziei de Pieţe Emergente al Băncii de Investiţii Rothschild & CIE şi este managing director şi vicepreşedinte pentru Europa de Est al Rothschild & CIE, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CARE France. A lucrat pentru Banca Mondială şi pentru Lazard, precum şi în domeniul consilierii pe probleme financiare în Europa de Est şi Africa de Nord. Are un doctorat în economie internaţională la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris, cu specializarea în fuziuni şi achiziţii. Are experienţă în proiecte mari de privatizare în România, Polonia, Rusia, Ungaria şi Maroc. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Electrica SA.
Cristian Buşu este din anul 2011 lector universitar în cadrul ASE Bucureşti, desfăşurând numeroase activităţi didactice. În prezent este secretar de stat în Ministerul Energiei. A ocupat funcţia de director la sucursala centrală Marfin Bank Bucureşti. În perioada 2009-2013, a ocupat funcţia de director economic în cadrul Fondului Proprietatea şi membru în Comitetul Reprezentanţilor. Anterior a fost, timp de patru ani, consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernului României. Între anii 2000-2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar/broker. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Electrica SA.
Ioana Alina Drăgan şi-a construit experienţa profesională activând deopotrivă în domeniul privat în companii precum Siemens Romania, BRD-Groupe Societe Generale, dar şi în domeniul public, respectiv în cadrul Ministerului Energiei. S-a specializat pe patru arii din domeniul financiar: bancar, garanţii, trezorerie şi proiecte de finanţare. Din noiembrie 2015, a fost membru interimar al Consiliului de Administraţie al Electrica SA. Anterior, a fost membru în Consiliul de Administraţie al companiei Nuclearelectrica. În prezent, activează în cadrul Ministerului Energiei, ca şef Serviciu Administrare la Direcţia Generală de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie. Este licenţiată în economie, absolventă a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE Bucureşti. A absolvit programul WU Energy Expert, din cadrul Vienna University of Economics and Business.
Corina Georgeta Popescu este secretar de stat la Ministerul Energiei. Cu o vastă experienţă în domeniul energetic, a condus Departamentul Exploatare la Electrica SA, a fost director la Sucursala Bucureşti OMV Trading GmbH Viena Austria şi a coordonat Departamentul Power Assets la OMV Petrom. De asemenea, a fost Director de Reglementări şi Supraveghere a Pieţei Energetice în cadrul E.ON România şi Director al Departamentului de Achiziţie Energie Electrică la E.ON Moldova. Este membru în Consiliul Internaţional al Marilor Reţele Electrice, Comitetul de Studiu ‘Cabluri insulare’ (CIGRE), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFFER) şi Comitetul Naţional Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CMR). Este absolvent al Facultăţii de Energetică la Universitatea Politehnică Bucureşti şi a obţinut certificare în management la The Open University.
Michael Adriaan Maria Boersma este consultant senior, preşedinte şi membru în CA-ul mai multor companii, fundaţii, instituţii şi organisme consultative. A fost ales membru în Consiliul de Administraţie al unor companii din Olanda, SUA, Germania şi Finlanda. Între 2003 şi 2009, a fost director general şi preşedinte al Essent, cea mai mare companie integrată de utilităţi din Olanda. Michael Adriaan Maria Boersma a ocupat, în 2003, funcţia de preşedinte al Shell Global Solutions. Este profesor de guvernanţă corporativă în cadrul Universităţii TIAS din Olanda. Din septembrie 2014, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Electrica SA.
Bogdan George Iliescu are o bogată experienţă în investment banking şi, totodată, în calitate de administrator independent neexecutiv într-una dintre cele mai mari zece companii din România. Din 2014, ocupă funcţia de director executiv BRD – Groupe Societe Generale Departamentul Corporate Finance. A fost implicat în misiuni de consultanţă pentru statul român privind privatizările şi a derulat mandate de cumpărare pentru corporaţii internaţionale. A fost membru al echipei de consultanţi pentru fuziuni şi achiziţii a BRD care a lucrat pentru programul de privatizare al Băncii Mondiale în România (PSAL). A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti şi deţine o diplomă de Master în management. Are cunoştinţe solide şi o experienţă vastă în domeniul financiar bancar, fuziuni achiziţii, privatizări şi pieţe de capital, consultanţă strategică şi restructurări.
Pedro Mielgo Alvarez şi-a dezvoltat cariera în sectorul energetic (petrol, gaze şi electricitate), al ingineriei şi comerţului internaţional. Are o experienţă foarte bogată legat de activităţile reglementate din sistemul energetic (transportul energiei electrice şi distribuţia de gaz), cu o mare implicare în procesele de reformă a unor companii importante, dar şi pe aspecte de reglementare. De-a lungul timpului, a ocupat funcţii executive dar şi non-executive foarte importante în companii foarte mari, printre acestea numărându-se preşedinte şi CEO la Red Electrica Spania şi presedinte non-executiv la Madrilena Red de Gas (din 2011 până în prezent). Este absolvent al Universităţii Politehnice din Madrid şi a urmat mai multe specializări, inclusiv la Stanford University.
Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Electrica SA este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe mai mult de 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere naţională – cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice.
Acţionarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York (SUA) – 5,7688%, persoane juridice- 31,7583% şi persoane fizice – 5,0365%.
Grupul Electrica, furnizor şi distribuitor de energie electrică, a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net consolidat de 428 de milioane de lei, în creştere cu 92 de milioane de lei, respectiv cu 27%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Profitul operaţional, în acelaşi interval de timp, a fost de 497 de milioane de lei, cu 22% mai mare decât în primele nouă luni din 2014. Profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38% în primele nouă luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Electrica SA deţine filialele de furnizare şi distribuţiei a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord.