Acţionarii Electrica au ales un nou CA şi au aprobat achiziţia pachetelor minoritare deţinute de FP la filialele de distribuție
‘Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Electrica SA legal şi statutar întrunită, în data de 26 octombrie 2017, a ales, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administraţie, format din şapte membri. Acţionarii Electrica au hotărât alegerea următorilor membri ai Consiliului de Administraţie: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu. Confirmarea, prin acest vot, a unui număr de şase dintre administratorii în funcţie este o garanţie a continuităţii de viziune a proiectelor de transformare şi eficientizare iniţiate în cadrul Grupului Electrica’, se menţionează în comunicat.
De asemenea, în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, a fost aprobată achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor Electrica, urmând ca sarcina încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni să fie dusă la îndeplinire de către organele competente ale societăţii.
Preţul global al tranzacţiei este de 752.031.841 lei, din care 209.744.928 lei pentru 21,9999979% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, 201.702.667 lei pentru 22,00001% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA, 173.504.365 lei pentru 21,9999981% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA şi 167.079.881 lei pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare SA.
‘Preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară. Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil’, se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei. Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei. Finalizarea tranzacţiei implică majorarea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.
Printre consideraţiile strategice care au stat la baza acestei achiziţii se numără: simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului; facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare; facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului; permite utilizarea capitalului obţinut în urma Ofertei Publice Iniţiale (OPI) conform angajamentelor asumate în Prospect; permite finanţarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiţie esenţială pentru realizarea planurilor de investiţii (CAPEX) extrem de ambiţioase şi a căror realizare determină profitabilitatea sustenabilă a Grupului.
‘După câţiva ani de negocieri, acţionarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că, începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor’, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu.
Grupul Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.
Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.