Lupta Statului cu Electrica privatizată: Respinge planul de administrare al CA şi cere abia acum daune vechi de mai mulţi ani

Adunarea generală a acţionarilor Electrica a respins, miercuri, planul de administrare al consiliului de administraţie (CA), dominat de reprezentanţii acţionarilor privaţi, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti şi preluat de Agerpres. Mai mult, o instituţie guvernamentală cere daune uriaşe pentru deficienţe înregistrate de dinainte de privatizare.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 13:57
Lupta Statului cu Electrica privatizată: Respinge planul de administrare al CA şi cere abia acum daune vechi de mai mulţi ani

Ministerul Energiei are mai puţin de 49% din acţiunile Electrica, dar a găsit forţa de vot necesară ca să respingă planul de administrare al companiei, propus de consiliul de administraţie dominat de aleşii acţionarilor privaţi.

AGA nu a aprobat nici forma contractelor de administrare-cadru care să conţină noile remuneraţii şi au respins şi anexa cu propunerile privind obiectivele şi criteriile de performanţă ale administratorilor şi remuneraţia membrilor CA, adaugă Agerpres.

Pe de altă parte, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), afiliată Ministerului Energiei, cere de la Electrica daune de 1,3 miliarde de euro pentru că nu a urmărit îndeplinirea obligaţiilor postprivatizare în cadrul filialelor vândute.

Au trecut însă mai mult de 10 ani de la privatizarea filialelor respective, vreme în care instituţiile statului nu s-au sesizat privind deficienţa incriminată. Au făcut-o abia acum, când Ministerul Energiei a pierdut controlul administrării acesteia.

În joc ar putea fi atât modul de utilizare a sumei obţinute de Electrica prin majorarea de capital, realizată prin bursă (circa 635 de milioane de euro), dar şi obturarea canalelor de numiri politice pe posturi de conducere, spun analişti din piaţă.

În AGA de miercuri, acţionarilor le-au fost prezentate obiectivele şi criteriile de performanţă necesare îndeplinirii/atingerii elementelor Planului Strategic al Consiliului de Administraţie al Electrica pentru perioada 2015-2018, stabilite pentru administratorii societăţii.

Relevant este faptul că BERD ar fi votat pentru aprobarea planului de administrare propus de CA-ul Electrica şi împotriva sistemului de remunerare a administratorilor companiei. Sistemul de remunarare ar fi fost propus de reprezentanţii statului, tocmai pentru a putea găsi pretexte pentru înlăturarea administratorilor incomozi, care îi reprezintă pe acţionarii privaţi, potrivit comentatorilor.

O scrisoare adresată de CA Electrica ministrului Energiei susţine informaţiile din piaţă:

„Am constatat dorinţa de a introduce Indicatori Cheie de Performanţă pentru CA, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în societăţile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori este ca acţionarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greşit, deoarece generează o situaţie de tip «noi şi ei», bazată pe neîncredere între Consiliu şi acţionari, şi nu este percepută pozitiv de către piaţă şi comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acţionarilor minoritari”.

Membrii CA Electrica reclamă şi interesele privind numirea de directori fără aprobarea CA.

„Faptul că reprezentanţii Ministerului dumneavoastră au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica este un alt aspect remarcat de CA. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent şi independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern şi orice recomandări ar trebui făcute şi evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat şi în final candidaţii ar trebui numiţi de către Consiliul de Administraţie. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare”, se mai arată în scrisoarea citată.

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, SC Electrica SA, este unul dintre cei mai importanţi jucători ai sectorului distribuţiei, furnizării energiei electrice şi ai serviciilor energetice din România. Societatea are o arie de cuprindere naţională – cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice.

Acţionarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acţiuni, persoane juridice – 31,2980%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York, SUA- 6,1241% şi persoane fizice – 5,1415 %.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...