Acţionarii fabricii de utilaje pentru agricultură Sembraz încearcă din nou să vândă activele firmei din Sibiu cu 4,5 milioane de euro. Un hypermarket se construieşte în locul fabricii
Sembraz a fost înfiinţată în 1991 din fosta Întreprinderere de Maşini Agricole şi Industrie Alimentară Sibiu, fondată în 1935.
Firma a produs utilaje pentru agricultură, piese de schimb pentru aceste utilaje, confecţii metalice şi containere. Ponderea vânzărilor acestor produse în cifra de afaceri a companiei e de 31% în 2023. Veniturile din chirii şi alte servicii prestate de companie au pondere de 69% din cifra de afaceri din anul 2023, conform raportului de activitate consultat de Economica.net.
Concurenţii direcţi ai Sembraz sunt Mecanica Ceahlău din Piatra Neamţ şi MAT Craiova, dar şi importurile de maşini agricole uzate (second hand) din UE.
Tot patrimoniul Sembraz se află în Sibiu, pe strada Henri Coandă, numărul 12, pe o suprafaţă de 21.100 de metri pătraţi. Principalele active ale companiei sunt hala de fabricaţie, pavilionul tehnic şi social, depozitul mecanizat.
Acţiunile firmei sunt tranzacţionate la BVB, secţiunea ATS, categoria AeRO, sub sub simbolul bursier SEBZ.
În 17 ianuarie 2023 AGEA Sembraz a publicat pe BVB forma actualizată şi rectificată a intenţiei şi condiţiilor de vânzare a activelor imobiliare ale Sembraz, însă până la 27 ianuarie 2023 nu a primit nicio ofertă de cumpărare.
La 23 decembrie 2024, acţionarii Sembraz vor decide dacă vând activele societăţii în următorii termeni:
Punctual, acţionarii Sembraz încearcă vânzarea activelor societăţii care sunt compuse din teren cu suprafaţa de 21.100 de metri pătraţi şi construcţiile existente pe acesta, cu suprafaţa totală construită la sol de 7.697 de metri pătraţi, situate pe strada Henri Coandă, numărul 12 din Sibiu, împreună, la preţul de 4,5 milioane de euro, potrivit convocatorului consultat de Economica.net.
Acţionarii vor decide, de asemenea, dacă aprobă semnarea contractului de dezvoltare imobiliară cu societatea cumpărătoare a proiectului de dezvoltare, prin care Sembraz îşi asumă iniţierea demersurilor pentru emiterea unei hotărâri de Consiliul Local în scopul obţinerii unor reglementări urbanistice de tip PUZ, PUD, obţinerea autorizaţiilor necesare dezvoltării imobiliare şi eliberarea terenului de clădiri, utilaje, reţele, activităţi economice, în schimbul unei remuneraţii de 700.000 de euro la care se adaugă TVA, conform convocatorului consultat de Economica.net.
Pe ordinea de zi din 23 decembrie se află şi retragerea acţiunilor firmei de la tranzacţionare.
Pe terenul fabricii Sembraz se va construi un hypermarket
Consiliul Local al municipiului Sibiu, întrunit în şedinţa din data de 28 septembrie 2023, a aprobat documentaţia de urbanism PUD – construcţie hypermarket, amenajări exterioare, acces rutier, pietonal, racorduri, branşamente la utilităţi, pe terenul pe care se află fabrica Sembraz, conform hotărârii Consiliului Local numărul 357 din 2023, consultată de Economica.net.
Sembraz a încheiat anul 2023 cu afaceri nete de 1,2 milioane de lei, cu 6% mai mici decât cele din 2022. Firma a intrat în pierdere în 2023, în valoare de 169.066 de lei, conform situaţiilor financiare comparate de Economica.net.
Sembraz e controlată de Transilvania Investments Alliance cu un pachet de peste 90% din acţiuni.
Sursă foto: Sembraz.ro