Acționarii Fondului Proprietatea au aprobat reînnoirea mandatatului de administrare deținut de firma Franklin Templeton

La Adunarea Generală a Acționarilor organizată astăzi, acționarii Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022, informează conducerea Fondului Proprietatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - mie, 29 sept. 2021, 16:52
Acționarii Fondului Proprietatea au aprobat reînnoirea mandatatului de administrare deținut de firma Franklin Templeton

Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul inițial de administrare fiind semnat în 2010.

„Comitetul Reprezentanților apreciază rezultatele obținute de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea și eforturile sale în vederea îmbunătățirii standardelor de guvernanță corporativă, transparență și profitabilitate ale companiilor din portofoliu. Odată cu atragerea a numeroși noi investitori locali și internaționali, privați si instituționali, Fondul a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România si va continua acest lucru în vederea susținerii listărilor ulterioare ale companiilor de stat românești la Bursa de Valori București. Sub administrarea profesionistă a Franklin Templeton, Fondul Proprietatea va continua să aducă valoare și beneficii tuturor părților interesate în viitor. Suntem foarte încântați să vedem că printre acționarii săi valoroși Fondul Proprietatea numără toate fondurile de pensii private active la nivel local și contribuie la bunăstarea viitoare a unui număr semnificativ de români”, a declarat Ilinca von Derenthall (foto), președinte al Comitetului Reprezentanților.

„În întreaga organizație, misiunea Franklin Templeton este de a-și ajuta clienții să obțină rezultate mai bune datorită expertizei de peste 70 de ani în administrarea investițiilor. În România, acest lucru are o relevanță deosebită, deoarece lucrăm îndeaproape cu companiile din portofoliu de mai bine de un deceniu, pentru a genera valoare pentru acționarii Fondului Proprietatea. Sunt deosebit de recunoscător echipei foarte talentate și dedicate din București, fără de care aceste rezultate nu ar fi fost posibile. Este încurajator să vedem că Franklin Templeton a obținut din nou sprijinul acționarilor pentru continuarea mandatului de administrator al Fondului Proprietatea. În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participațiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori. Avem un angajament ferm privind susținerea profesionalismului, guvernanței corporative și transparenței și credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acționari prin inițiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica și Salrom”, a spus Johan Meyer (foto), CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

În perioada următoare va fi organizată o nouă Adunare Generală a Acționarilor, care va fi convocată în săptămânile următoare și la care acționarii vor fi chemați să voteze cu privire la condițiile detaliate ale mandatului incluse în proiectul contractului de administrare.

 

Fondul Proprietatea a fost listat pe două burse (Bursa de Valori București în 2011 și London Stock Exchange în 2015) și a contribuit semnificativ la promovarea României și a pieței sale de capital pe scena internațională, către cei mai mari investitori din lume. A utilizat pentru prima dată în România noi instrumente precum programele de răscumpărare și ofertele publice de răscumpărare, deschizând noi drumuri pe piața locală de capital.

La 31 august 2021, randamentul total al prețului acțiunilor a fost de 512,28%, calculat de la listarea Fondului pe BVB la 25 ianuarie 2011, în timp ce randamentul total al VAN pe acțiune a fost de 187,51%, calculat începând cu 31 decembrie 2010.
Discountul de tranzacționare față de VAN a scăzut semnificativ de la 55,67% în 2011 până la 3,80% YTD. În 2021, prețul acțiunilor a atins o performanță impresionantă, atingând o nouă etapă istorică pentru Fond: tranzacționarea la primă.

De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuții brute semnificative de numerar de 2,05 miliarde de dolari (7,58 de miliarde de lei) către acționari și a finalizat unsprezece programe de răscumpărare, al doisprezecelea fiind în curs, în valoare de peste 7,27 miliarde lei.

Între 1 ianuarie 2011 și 31 august 2021, valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiunile Fondului a reprezentat mai mult de 24,3% din valoarea totală a tranzacțiilor pe BVB, în timp ce volumul tranzacționat cu acțiunile Fondului a reprezentat 33,8% din volumul total de acțiuni tranzacționat pe BVB.

Sub condiția aprobării de către acționari a termenilor detaliați ai mandatului la noua Adunare Generală a Acționarilor, Franklin Templeton se va concentra în viitor pe colaborarea și mai strânsă cu companiile din portofoliu existent și va continua să impulsioneze reformele și îmbunătățirea standardelor de guvernanță corporativă, transparența și profesionalism cu obiectivul de a crește profitabilitatea și randamentele pentru acționari.

Despre Fondul Proprietatea

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investiții alternative, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

Fondul Proprietatea are sediul în Strada Buzești nr. 76-80, etajul 7, sector 1, București, cod poștal 011017, Romania.

Despre Franklin Templeton Investments

Franklin Resources, Inc. [NYSE: BEN] este o organizație globală de management al investițiilor, cu filiale care operează în cadrul Franklin Templeton și deservesc clienți din peste 165 de țări. Misiunea Franklin Templeton este de a-si ajuta clienții să obțină rezultate mai bune prin expertiză în administrarea investițiilor, managementul averii și soluții tehnologice. Prin intermediul managerilor săi de investiții specializați, compania are experiență extinsă în acțiuni, venituri fixe, soluții multi-active și alternative. Cu birouri în peste 30 de țări și aproximativ 1.300 de profesioniști în investiții, compania din California are peste 70 de ani de experiență în investiții și aproximativ 1,572 trilioane de dolari în active administrate la 31 august 2021. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați franklintempleton.ro.

Franklin Templeton a deschis un birou în București în mai 2010, cu o echipă de 32 de angajați, incluzând 6 specialiști locali în investiții sprijiniți de cei peste 40 de manageri de portofolii și analiști din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...