Volumul de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) scoase la vânzare de acţionarii acestuia a fost de peste 81% din capitalul social al Fondului.
S-au subscris 10.109.789.738 acţiuni FP, reprezentând 1.347,97 % din volumul ofertei de cumpărare derulate de Fond între 3 noiembrie şi 2 decembrie 2014, la un preţ de cumpărare de 1,11 lei / acţiune.
Volumul subscris de acţionarii FP este cu peste 16,8% mai mare decât valoarea nominală, şi cu peste 18% mai mare decât preţul de piaţă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) dinaintea începerii ofertei.
Ca urmare, la fiecare 100 de acţiuni oferite spre vânzare Fondului de către acţionarii săi, aceştia vor primi şapte acţiuni, conform indicelui de alocare a ofertei de 0,0741855191. Fracţiunile de acţiuni se rotunjesc în jos.
Numărul de acţiuni achiziţionate de către Fond în cadrul Ofertei se ridică la 749.998.142 acţiuni. Din cauza numărului de acţiuni subscrise fracţionat care a fost rotunjit în jos, numărul de acţiuni achiziţionat a fost mai mic decât cel prevăzut iniţial în ofertă, de 750 de milioane.
Este a doua ofertă de răscumpărare a propriilor acţiuni derulată de Fondul Proprietatea (FP) şi faptul că preţul de cumpărare oferit a fost atât de mare faţă de cel din piaţă a mobilizat atât foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP, cât şi noii acţionari ai fondului.
FP a mai derulat o ofertă accelerată de răscumpărare, la finalul anului trecut, când a luat din piaţă 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu/unitate. La data respectivă, acţionarii ar fi vrut să vândă în ofertă peste 72% din FP. Gradul de subscriere a fost de peste 17,4 ori mai mare decât volumul cerut.
Gradul mare de subscriere şi gradul mare de acoperire a capitalului social cu subscrieri dau o măsură a caracterului foarte speculativ al plasamentului în acţiunile FP, din moment ce nici acţionarii despăgubiţi cu titluri nu par dispuşi să lase moştenire acţiunile FP, aşa cum se întâmplă cu marile blue – chips de pe pieţe.
Termenul de blue chip este folosit pentru companiile tranzacţionate la bursă, cărora investitorii le acordă statutul de cele mai solide, mai eficiente și mai stabile de pe piață. Companiile blue chip au performanțe financiare pozitive chiar şi în perioadele dificile ale economiei au o capitalizare şi lichiditatea a titlurilor lor la bursă mari, performanțe financiare redutabile şi o calitate superioară a acționariatului și a managementului.
Companiile cărora investitorii le acordă au un statut speculativ la bursă pot avea multe din calităţile de mai sus, dar nu şi pentru multă vreme. Acţionarii companiilor blue-chip nu se grăbesc să-şi lichideze poziţiile cu acţiunile respective, în vreme ce acţionarii companiilor speculative nu ratează şansele unor câştiguri mari.
Citeşte şi
Fondul Proprietatea a demarat în trombă în a patra campanie de răscumpărare de acţiuni