Războiul de la Fondul Proprietatea a fost câştigat de cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates. Actualul administrator, Franklin Templeton, a obţinut aprobarea de a fi încă doi ani la cârma Fondului, începând din 30 septembrie anulviitor, dar în termenii impuşi de Elliott.
Cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton, administratorul trebuie să convoace o AGA în care să decidă dacă va fi prelungit mandatul administratorului sau se începe selecţia pentru un nou administrator şi negocierea contractului de administrare.
După selectarea candidatului, administratorul va convoca o nouă AGA pentru numirea canditatului selectat.
Unii acţionari au solicitat reluarea votului asupra acestui subiect, menţionând că o parte dintre cei prezenţi au înţeles greşit subiectul votului. Totuşi votul nu a fost reluat, reprezentanţii FP spunând că dacă s-ar relua votul unii acţionari ar putea contesta validitatea şedinţei, amintind de procesele în care de Sfârîială a contestat majoritatea deciziilor AGA.
Totodată, reprezentanţii au spus că dacă s-ar relua votul şi acţionarii ar vota invers de prima opţiune şi-ar anula votul.
Acţionarii au respins în şedinţă unele modificări la actul constitutiv sugerate de ASF.
Şedinţa AGA de vineri nu a întrunit cvorumul necesar, de 50%, pentru a se discuta scăderea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei.
La şedinţa AGA de vineri au fost prezenţi acţionari care deţin aproape 46% din titluri.
Deşi nu s-a întrunit cvorumul, acţionarii au votat aproape în unanimitate pentru ca administratorul să vadă poziţia lor în această privinţă.
Reducerea capitalului urmează să fie discutată luni într-o nouă AGA, la a doua convocare, potrivit reprezentanţilor Templeton. Unii acţionari prezenţi în sală spun că nici săptămâna viitoare nu se va întruni cvorumul necesar, tot de 50%.
Dacă nici luni nu se va întruni AGA, administratorul va urma să convoace o nouă şedinţă pentru acest subiect.
În timpul AGA, managerul FP, Greg Konieczny, le-a spus acţionarilor că distribuţiile suplimentare de bani către acţionari, cum ar fi fost cele rezultate din reducerea capitaluli, nu vor afecta politica de dividende a Fondului, care prevede distribuirea acţionarilor dividendetele încasate de la companiile unde este acţionar.
O altă decizie AGA vizează lansarea unui nou program de răscumpărare de acţiuni, la finalul celui derulat în prezent. Administratorul FP a propus ca noul program de răscumpărare să vizeze maxim 252,8 milioane de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris „la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două”. Acţiunile respective vor fi răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei/titlu.
Pretenţiile lui Elliott
Pe 22 noiembrie se va discuta prelungirea mandatului Franklin Templeton, care expiră la 30 septembrie 2014.
Elliott Associates vrea ca discountul (diferenţa dintre preţul acţiunilor FP şi valoarea unitară, pe acţiune, a activului net al FP) să fie egal cu sau mai mic de 15%, în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015.
În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează pe bursă la un discount de circa 30%. Discountul a scăzit la mai puţin de 35% la 30 septembrie 2013, faţă de media de 56% în 2011.
De asemeni, Elliott vrea ca valoarea unitară a activelor nete (VUAN) din 30 iunie 2015 ar trebui să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013, ca Franklin Templeton să nu fie demis.
Altfel, din nou, Franklin Templeton va putea fi demis de AGA în septembrie 2015, iar Comitetul Reprezentanţilor ar începe de îndată să caute alt administrator.
Ar urma să se ia în calcul o VUAN ajustată: „VUAN calculată conform prevederilor legale în vigoare, PLUS orice restituiri către acţionari, în urma reducerilor capitalului social în perioada 11 octombrie 2013 – 30 iunie 2015, PLUS orice onorariu variabil plătit lui Franklin Templeton, toate împărţite la numărul de acţiuni plătite la data de 30 iunie 2015, minus numărul de acţiuni răscumpărate (şi neanulate) de Societate“.