Acţionarii FP au prelungit mandatul Franklin Templeton şi au aprobat reducerea capitalului social
Soarta viitorului mandat de administrare al Franklin Templeton la Fondul Proprietatea (FP) a fost decisă azi, cu doar şase zile înainte de expirarea actualului mandat. Condiţiile drastice de păstrare a mandatului au fost adoptate sub presiunea voturilor companiei americane Elliott Associates, care controlează cel mai mare pachet de acţiuni FP.
Noul contract de management al Franklin Templeton presupune două criterii severe de performanţă impuse de actionarul principal, Elliot Associates: reducerea discount-ului dintre valoarea activului net pe acţiune şi preţul de piaţă la maxim 15% faţă de activul net unitar (VUAN), nivel care trebuie menţinut în cel puţin 2/3 din şedinte în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată VUAN la 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât din 30 iunie 2013 (1,16 lei/act). Nivelul actual este de 30%.
De asemeni a fost aprobată reducerea capitalului social de la peste 11,81 miliarde de lei, la aproape 11,58 miliarde de lei, ca urmare a anulării a peste 252,8 milioane de acţiuni răscumpărate în a doua campanie de scoatere de pe piaţă a titlurilor FP.
Va fi a doua reducere de capital, parte a strategiei agresive de transfer de valoarea de la Fond la acţionari, pentru ca Franklin Templeton va fi recompensat cu comisioane suplimentare, în afară de comisionul de administrare de bază, sub forma unei cote procentuale din distribuţiile de cash, în ciuda opoziţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Prima AGA de evaluare a lui Templeton va avea loc în octombrie 2015. Dacă administratorul nu îşi îndeplineşte obiectivele, ar putea rămâne fără mandatul de administrare.
Sub presiunea acţionarilor grupaţi în Jurul Elliott Associates, şi pentru îndeplinirea condiţiilor care i s-au pus, Franklin Templeton este deja în plină campanie de vânzare a celor mai importante pachete de acţiuni din portofoliul său. A lichidat pachetul Transelectrica, a vândut pachete importante de la Romgaz, Transgaz şi OMV Petrom şi este pe cale să lichideze şi pachetul acesta, într-o campanie denumită neoficial „vânzare pe bucăţi”.