Acţionarii Holcim vor mai mult din noua companie în urma fuziunii cu Lafarge. Producătorii de ciment rediscută termenii

Economica.net
15 03. 2015
lafargeholcim_42288800

Termenii fuziunii dintre cele două companii au fost stabiliţi încă din aprilie 2014, când s-a făcut anunţul, şi potrivit cărora o acţiune Lafarge va fi schimbată pentru o acţiune Holcim. De aproape un an, Holcim a depăşit Lafarge la toate capitolele, de la vânzări la profit, lucru care a stârnit nemulţumiri în rândul unor acţionari ai Holcim. 

Financial Times informează că cele două companii poartă discuţii care ar putea duce la schimba termenilor fuziunii. 

Cei doi producători discută modificări ale raportului 1 actiune per 1 acţiune, care ar da acţionarilor Holcim o participaţie mai mare în noua companie LafargeHolcim, spun surse citate de Financial Times, care nu au dorit să fie numite.

Boardurile celor două companii ar trebui să aprobe orice ajustare, iar un anunţ în această privinţă ar putea fi făcut chiar luna aceasta.

Valoarea Holcim a crescut de la anunţul fuziunii şi se plasează la 23 miliarde de euro faţă de valoarea Lafarge, care este de 18,5 miliarde de euro. Când a fost propusă fuziunea, în ciuda diferenţei dintre evaluări, care în aprilei 2014 a fost de 21 miliarde euro pentru Holcim şi 18,5 miliarde de euro pentru Lafarge, acordul a fsot întotdeauna prezentat ca o „fuziune între egali”.

Cel mai mare acţionar Holcim, nemulţumit

Cel mai mare acţionar de la Holcim, Thomas Schmidheiny, care deţine aproximativ 20% din capitalul grupului elveţian, dar şi investitorul instituţional Ethos, care reprezintă aproximativ 200 de fonduri de pensii, au cerut termeni mai favorabili pentru acţionarii Holcim în cadrul acordului de fuziune cu Lafarge, scria săptîmânalul elveţian SonntagsZeitung.

CRH preia portofoliul LafargeHolcim

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim are în continuare nevoie de aprobarea autorităţilor din domeniul concurenţei din cinci ţări, inclusiv din India, cea mai mare piaţă pentru Holcim, dar şi din SUA şi Canada. De asemenea, o majorare de capital necesară pentru încheierea fuziunii trebuie să fie aprobată de două treimi din acţionarii Holcim la o adunare ce va fi organizată la finele lunii mai sau începutul lunii iunie.

La începutul acestei luni, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a ajuns la un acord privind achiziţionarea unor active de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim.

Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).