Acţionarii HP apelează la justiţie, după pierderi masive din cauza unei preluări neinspirate

Economica.net
28 11. 2012
1600_hp_25192200

Procesul a fost intentat marţi la tribunalul federal din San Jose, California.

Printre părţile acuzate se numără Deloitte, KPMG şi Barclays, precum şi directorul general al HP, Meg Whitman, şi Leo Apotheker, fost CEO al producătorului de PC-uri şi imprimante.

HP a anunţat săptămâna trecută deprecierea activelor cu 8,8 miliarde de dolari în legătură cu fuziunea cu Autonomy, din care suma de 5 miliarde de dolari a fost atribuită unor falsuri în contabilitate la companai britanică, dezvăluite recent de un director.

Hewlett-Packard a preluat Autonomy în octombrie 2011, într-o tranzacţie de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Grupul american a precizat că a făcut apel la autorităţile din SUA şi Marea Britanie pentru verificarea neregulilor şi că va apela la justiţie.

„Simplificând, HP a plătit mult mai mult decât trebuia pe Autonomy. În timpul şi după efectuarea tranzacţiei, părţile acuzate au dezinformat în mod repetat publicul prin afirmaţii incorecte în privinţa procesului de due diligence referitor la valoarea Autonomy, la beneficiile şi activele presupuse de fuziune”, potrivit plângerii depuse la dosar.

Deloitte şi KPMG, care au oferit servicii de audit şi contabilitate în timpul achiziţiei, dar şi Barclays şi grupul Perella Winberg, responsabili de consultanţă financiară, au ignorat în mod conştient numeroase steguleţe roşii care indicau posibile nereguli în situaţia financiară a Autonomy, reclamă acţionarii HP.

În consecinţă, valoarea companiei britanice a fost supraestimată.

Mai mult, dezinformările au determinat creşterea artificială a preţului acţiunilor HP, ceea ce a condus la risipă de bani din partea companiei, care a efectuat răscumpărări masive de acţiuni la preţuri exagerate, potrivit reclamanţilor.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al HP a refuzat să comenteze informaţiile.