Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat distribuirea de dividende de peste 485 milioane lei
Valoarea dividendului pe acţiune este de 1,61 lei, iar data plăţii este 28 decembrie.
„În cadrul Adunării Generale a fost aprobată distribuirea sumei de 485.437.300,11 lei, sub formă de dividende, în conformitate cu prevederile art. II şi art. III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 29/2017, punct introdus pe ordinea de zi la solicitarea acţionarului majoritar al SNN, Ministerul Energiei. Suma de 485.437.300,11 lei urmează a fi distribuită acţionarilor SNN înregistraţi la data de înregistrare 24.12.2018, reprezentând un dividend brut pe acţiune de 1,61 lei. Data plăţii aprobată de către acţionari este 28.12.2018”, se precizează în comunicat.
Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, un profit net de aproximativ 321 de milioane de lei, în creştere cu 28,30% faţă de acelaşi interval din anul anterior, potrivit rezultatelor financiare publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
SN Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,48% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,10% şi alţi acţionari, 8,42%.
Ministerul Energiei a solicitat unor companii din subordine, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi SAPE, acordarea de dividende suplimentare. Totodată, Transgaz şi Transelectrica, companii aflate de asemenea în subordinea Ministerului Economiei, au propus în AGA acordarea de dividende suplimentare, la solicitarea Ministerului.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, la sfârşitul lunii noiembrie, că transferul unor dividende de la companiile de stat la buget este o decizie „perfect legală”, care nu a afectat nicio investiţie aflată în derulare la aceste companii.
„Nu a fost afectată printr-o astfel de abordare niciun fel de investiţie astăzi în derulare la aceste companii unde statul este partener. Mai mult, este o decizie a acţionarului (…) de a face un astfel de transfer al dividendelor către buget, în loc să fie ţinute aceste sume în depozite bancare cu dobânzi foarte mici (…). Banii statului care nu sunt investiţi de acele companii sunt ţinuţi în depozite la bănci pe dobânzi foarte mici (…) Nimeni nu opreşte o companie a statului să facă investiţii, nimeni nu-şi permite să oprească o investiţie în derulare (…). Este decizia statului, perfect legală”, a declarat Teodorovici la Palatul Victoria.
Ministrul Finanţelor a estimat că suma totală care este transferată la buget de la companiile de stat se ridică la 1,9 miliarde de lei.