Acţionarii Nuclearelectrica, forţaţi să accepte o pierdere de 30% la achiziţia de titluri noi, ca să nu-şi dilueze voturile
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul aferent emisiunii proporţionate de noi acţiuni ale Nuclearelectrica (SNN), aferentă majorării de capital decisă ca urmare a aportului în natură al Ministerului Energiei.
Acţionarii minoritari va trebui să cumpere până la 62.201 acţiuni noi, în valoare de 622.010 lei, pentru a nu-şi vedea diluate proporţiile participaţiilor lor (respectiv ale drepturilor de vot), ca urmare a majorării pachetului deţinut de stat.
Rata de subscriere va fi de 0,00117856 şi a fost determinată prin raportul dintre numărul maxim de acţiuni nou emise pentru exercitarea dreptului de preferinţă (62.201 acţiuni) şi numărul de acţiuni deţinut de acţionarii care îşi pot exercita dreptul de preferinţă (52.777.232 acţiuni), potrivit unui raport trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, fiecare acţionar existent înscris la data de înregistrare, respectiv data de 28.08.2015, poate subscrie 1,117856 acţiuni noi, la fiecare 1.000 de acţiuni deja deţinute la data de înregistrare.
Numărul efectiv de acţiuni care poate fi subscris de fiecare acţionar se determină prin înmulţirea Ratei de subscriere (0,00117856) cu numărul de acţiuni deţinute, iar rezultatul, în cazul în care nu este un număr întreg, se rotunjeşte în jos până la cel mai apropiat numar întreg de rezultat.
Intermediarul ofertei este BRD Groupe Societe Generale S.A.
Cea mai mare parte din acţiunile nou emise, aproape 300.000 de acţiuni noi cu valoarea individuală de 10 lei, va fi oferite gratuit Ministerului Energiei, în contul valorii unei părţi din fosta clădire a RENEL de pe bulevardul Gheorghe Magheru din centrul Bucureştiului, care constituie aport în natură la majorarea capitalului. De fapt, recunoaşterea aportului de capital în natură este şi scopul majorării, cu 3,55 de milioane de lei, peste capitalul deja existent de 3.012,2 milioane de lei.
Majorarea de capital a fost contestată de Fondul Proprietatea şi nu este bine primită de piaţă, având în vedere că preţul acţiunii SNN este de multă vreme sub valoarea nominală de 10 lei / acţiune. În prezent, opreţul SNN este de 6,91 lei / acţiune, ceea ce înseamnă o pierdere din start de peste 30% pentru cei care vor dori să cumpere acţiuni noi, ca să nu-şi reducă drepturile de vot.
Fondul Proprietatea (FP), care deţine 9,1% din acţiunile SNN, va trebui să contribuie cu 56.602 lei pentru a nu fi diluat.
Citeşte şi
Nuclearelectrica la preţ de chilipir. De ce este riscant plasamentul în acţiunile SNN?
Acum doi ani, oferta publică iniţială (IPO) prin care SNN a ajuns la Bursă, s-a adjudecat la pretul minim de 11,2 lei.
În tranşa subscierilor mici, preţul de achiziţie a fost şi mai mic, deoarece s-au aplicat o serie de discounturi – de 3% şi 8% – faţă de preţul oferit de investitorii instituţionali. Cei care au subscris in primele 3 zile ale ofertei, au plătit 10,304 lei pe acţune, iar restul – 10,864 lei pe acţiune.
După câteva luni de la listare, preţul de piaţă a scăzut şi sub valoarea nominală, tendinţă accentuată de „taxa pe stâlp” şi de tentaţia statului de a implica SNN în proiecte naţionale controversate.