Acţionarii PAID vor să emită ei poliţele obligatorii pentru locuinţe şi să crească valoarea primei

Economica.net
27 04. 2012
imobiliare_bloc_16629000_51530800_89797100_75396600

Strategia a fost aprobată într-o şedinţă a acţionarilor PAID desfăşurată joi, 26 aprilie, şi a fost propusă de Astra Asigurări, liderul pieţei locale, potrivit documentelor obţinute de MEDIAFAX.

În prezent, potrivit legislaţiei, PAID este societatea care emite exclusiv poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, cunoscute şi sub denumirea de poliţe PAD.

Punerea în practică a noii strategii a Pool-ului ar putea avea loc însă doar prin modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Societatea PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca acţionari companiile Astra – 15%, Groupama Asigurări – 15%, Platinum – 15% şi Generali România – 11%. De asemenea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin, fiecare, câte 5,5% din acţiuni.

Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei, conform legislaţiei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă trei riscuri – cutremur, alunecăre de teren şi inundaţie.

Noua strategie de dezvoltare a asigurătorului urmăreşte, conform primului punct, consolidarea scopului PAID, „acela de Pool de asigurare împotriva dezastrelor naturale, societate de aigurare-reasigurare, pe care legiuitorul a creat-o ca având un puternic scop social şi de educare a populaţiei României (…) pentru cuprinderea într-un program de asigurare împotriva dezastrelor naturale a opt milioane de locuinţe din România”.

„Scopul PAID trebuie să fie identic cu cel al legiuitorului şi în acord cu scopul acţionarilor PAID, prin urmare trebuie să se conceapă o strategie de concretă de asigurare a creşterii veniturilor PAID. Trebuie să se susţină adaptarea, mai exact, creşterea valorii primelor de asigurare încasate pentru poliţele PAID la un nivel suficient pentru asigurara veniturilor necesare contractării unei protecţii adecvate din reasigurare a portofoliul de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale”, se arată în document.

Potrivit legislaţiei, suma asigurată obligatoriu şi prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Al doilea punct al strategiei vizează ca poliţele PAD să fie emise în viitor doar de acţionarii Pool-ului.

„Pe cale de consecinţă, ceilalţi asigurători care sunt autorizaţi de CSA pentru încheierea de poliţe de asigurare a locuinţelor vor putea emite poliţe privind asigurarea facultativă pentru sume asigurate ce exced asigurării obligatorii, cu franşiză de 10.000 euro/20.000 euro, urmând ca asiguratul să încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege pentru acoperirea acestor sume doar cu asigurătorii membri ai PAID”, se arată în document.

În prezent, mai mulţi asigurători care nu sunt acţionari PAID emit poliţe de asigurare facultative similare celor încheiate de Pool. Acestea sunt vândute la aceleaşi tarife cu cele practicate de PAID (10 şi 20 de euro) şi includ şi alte riscuri pe lângă cele de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

A treia „linie directoare” a strategiei PAID vizează modificarea Legii 260/2008 în sensul schimbării atribuţiilor Pool-ului, care în viitor va fi unicul reasigurător al poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de acţionarii PAID.

„Astfel, PAID urmează să realizeze o reasigurare «umbrelă» pentru toate poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de membrii PAID, urmând ca la rândul său să cedeze în reasigurare primele primite de la asigurătorii membri PAID, corespunzător expunerii. (…) Astfel, se impune o reorientare a strategiei PAID în sensul reţinerii de către asigurătorii care sunt membri PAID, din primele de asigurare aferente poliţelor PAD, a fondurilor necesare pentru susţinerea activităţii acestora (costuri de achiziţie, costuri de administrare şi a unei marje de câştig)”, se spune în document.

Programul actual de reasigurare al PAID se ridică la 300 milioane de euro şi expiră la finele lunii iulie.

PAID gestionează circa 500.000 de poliţe, conform datelor de la 31 martie, de la un maxim de peste 800.000 în luna august 2011, şi-ar putea ajunge la aproximativ 300.000 de poliţe în luna iunie a acestui an, pe fondul gradului redus de reînnoire a contractelor şi scăderii vânzărilor de noi poliţe, potrivit estimărilor companiei.

Prin aplicarea noii strategii, Astra estimează că veniturile PAID vor creşte de la 23,94 milioane de euro, în 2013, la 70 milioane de euro, în 2017.

De asemenea, în cazul acţionarilor PAID, subscrierile din vânzarea poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale vor atinge 38 milioane de euro în 2013, iar în 2017 se va ajunge la venituri de 140 milioane de euro.

În 2011, PAID a consemnat subscrieri de 35,3 milioane de lei (8,3 milioane euro), de la 29,6 milioane de lei în urmă cu un an, conform datelor CSA.

Subscrierile la nivelul pieţei din asigurări de incendiu şi calamităţi naturale (clasa VIII aferentă asigurărilor generale) au crescut cu 22,4% în 2011, la 1,18 miliarde de lei, în timp ce despăgubirile au scăzut cu 4,5%, la 238,41 milioane de lei.

Din totalul subscrierilor pe clasa VIII, Astra a contribuit cu 304,01 milioane de lei, de la 127,83 milioane de lei în 2010, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

La finele anului trecut, liderul pieţei de asigurări avea în portofoliu un număr de 2,35 milioane de poliţe pe clasa VIII, dintr-un total de 3,42 milioane la nivelul companiei.

Subcrieri ridicate pe clasa VIII au avut şi Generali – 109,9 milioane de lei, Groupama – 106,5 milioane de lei şi UNIQA – 62,2 milioane de lei, cifre sub rezultatele Allianz-Ţiriac – 162,4 milioane de lei, care nu este acţionar PAID.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influenţat de reducerea veniturilor din poliţe generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, potrivit CSA.