Acţionarii SIF Transilvania au aprobat dividendul, de 5,7 ori peste cel alocat în 2010

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat joi în AGA distribuirea unui dividend brut de 0,1712 lei din profitul de anul trecut, de 5,7 ori mai mare faţă de valoarea alocată pentru 2010, de 0,03 lei/acţiune, ca urmare a câştigului obţinut din vânzarea pachetului de la BCR către Erste.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 16:56
Acţionarii SIF Transilvania au aprobat dividendul, de 5,7 ori peste cel alocat în 2010

De asemenea, acţionarii au fost de acord şi cu bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an propus de administratori. Potrivit proiectului, profitul net al SIF Transilvania ar urma să scadă în acest an de peste două ori, la 89 milioane lei (20,3 milioane euro).

Ca urmare a tranzacţiei cu Erste, profitul a crescut anul trecut de 3,1 ori, la 207,72 milioane lei (49 milioane euro), iar valoarea totală a dividendelor pe care societatea le-ar putea acorda este de 186,97 milioane lei şi reprezintă 90% din profitul net de anul trecut.

SIF Transilvania şi SIF Moldova au fost singurele care au vândut anul trecut integral pachetele de acţiuni BCR către Erste. Fiecare dintre ele a primit în schimbul a 6% din titlurile BCR o componenţă cash de 123,6 milioane lei şi aproape 1% din acţiunile Erste.

Veniturile totale pentru acest an sunt estimate să scadă de două ori, la 162 milioane lei (37 milioane euro), de la 325,8 milioane lei (76,9 milioane euro).

Diferenţa dintre indicatorii financiari înregistraţi anul trecut şi estimările mult mai reduse pentru acest an este determinată în principal de banii încasaţi de SIF Transilvania pentru acţiunile BCR vândute anul trecut către Erste.

Cheltuielile totale sunt estimate să scadă cu 24%, la 59 milioane lei (13,5 milioane euro), după ce anul trecut au fost de 77,5 milioane lei (18,3 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Transilvania a bugetat investiţii de 75 milioane lei (17,1 milioane euro), cu 23% peste cele programate pentru anul trecut, de 61 milioane lei. Fondurile ar urma să fie finanţate în totalitate din sursele proprii ale societăţii.

Printre sectoarele şi companiile vizate de SIF Transilvania se regăsesc sectorul energetic şi de utilităţi (Petrom, Transgaz, Transelectrica), sectorul farmaceutic (Antibiotice, Biofarm, Azomureş), sectorul industrial (Alro, Electromagnetica, Compa, Prospecţiuni şi alete firme din industria alimentară şi textilă). SIF Transilvania va monitoriza şi companiile din sectorul financiar-bancar, precum BRD, Banca Transilvania şi Erste.

Şefii societăţii spun că SIF Transilvania ar putea cumpăra acţiuni în cadrul ofertelor anunţate de stat, la companii precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi la distribuitorii de gaze GDF Suez şi EON Gaz Distribuţie. Alte companii enumerate pe lista SIF sunt CEC Bank, Poşta Română, Romaero, Tarom, Romtelecom şi CFR.

Potrivit unor surse prezente la AGA, în cadrul şedinţei, omul de afaceri Constantin Frăţilă a solicitat începerea acţiunii în răspundere împotriva preşedintelui Consiliului de Administraţie Mihai Fercală şi a lui Dan Simionescu, directorul de investiţii al SIF, însă propunerea sa nu a fost introdusă pe ordinea de zi întrucât nu a fost depusă cu minim 15 zile înaintea adunării generale.

Frăţilă deţine circa 3% din acţiunile SIF Transilvania.

Între fostul arbitru de fotbal şi SIF au apărut anul trecut o serie de divergenţe privind controlul Scut, o filială a COMCM.

SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat în 1,092 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Acţiunile SIF3 au închis sesiunea bursieră de miercuri la un preţ de 0,727 lei, cu 3,86% peste referinţă. La această cotaţie, societatea are o valoare de piaţă de 793,98 milioane lei (181,4 milioane de euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat joi de BNR, de 4,3757 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...