Acţionarii SIF-urilor pot pierde dividende neridicate de cel puţin 45 milioane de lei
Una dintre ele este societatea de investiţii financiare SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1), care are de dat pe anii anteriori cel puţin 7 milioane de lei, potrivit unei estimări conservatoare a ECONOMICA.NET.
Transgaz de asemeni a avertizat privind pierderea dreptului de încasare a dividendului pe 2008, într-un comunicat trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Anul acesta, Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) vor fi printre primele care vor considera drept venituri proprii dividendele neridicate şi prescriptibile.
SIF-urile sunt nevoite să treacă la un management de cash mai riguros, ca să facă faţă unor presiuni tot mai mari venite din partea marilor lor acţionari, care vor dividende tot mai mari, chiar dacă pentru asta ar fi necesară vânzarea de active importante din portofoliu.
„Noi avem o rată de distribuire destul de bună, de circa 78%, petru că avem un acţionariat foarte activ, care îşi încasează dividendele la timp. Asta înseamnă că doar puţin peste 20% din dividende rămân neridicate, iar cu timpul această pondere scade. Aşa se face că avem dividende neridicate din anii anteriori de doar ceva peste 5 milioane de lei, ceea ce înseamnă circa 1% din toate dividendele datorate“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), singurul care a răspuns întrebării noastre pe această temă.
Nu la fel de bine stau celelalte SIF-uri, din cauza proporţiei mai mari de acţionari pasivi, al căror număr depăşeşte câteva milioane.
Acţionarii SIF-urilor mai au de încasat cel puţin 45 de milioane de lei din anii anteriori, potrivit unei estimări făcute de ECONOMICA.NET, plecând de la rata de distribuire de la SIF Moldova, cunoscută ca o adeptă a principiilor de guvernanţă corporatistă.
Dividendele neridicate pe anii anteriori reprezentau în anii anteriori sunt înscrise contabil de obicei la capitolul „alte datorii“ ale SIF-urilor, atunci când nu sunt precizate ca atare. Până în acest an dividendele neridicate reprezentau între 30 şi 50 % din datoriile nespecificate ale SIF-urilor.
SIF-urile au preferat până de curând această înregistrare ( la „alte datorii“) pentru a evita plata impozitului pe profit, în cazul în care, în urma prescrierii, şi le-ar fi făcut înregistrat contabil ca venituri proprii.
Anul trecut, circa 80 de milioane de lei deja au fost pierdute de milioane de acţionari, căci se prescriseseră, conform documentelor SIF-urilor şi declaraţiilor oficialilor lor de atunci.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) mai aveau încă de distribuit, în 2009, dividende neridicate în valoare de 326 milioane de lei (76 milioane de euro), circa două treimi din acestea fiind sume neridicate de acţionarii mici în anii anteriori, potrivit estimărilor de la acea vreme.