Acţionarii Toyota au aprobat realegerea preşedintelui, în pofida temerilor legate de guvernanţă
Rata de aprobare a lui Toyoda a scăzut la 85% anul trecut, de la 96% în 2022. De atunci, cel mai mare producător auto global a fost afectat de o serie de scandaluri legate de testele de certificare şi siguranţă la firmele grupului, inclusiv la Daihatsu, dar şi la firma mamă, scrie Agerpres.
De la începutul lunii iunie, când au fost dezvăluite problemele cu testele de certificare, acţiunile Toyota au scăzut cu 10%, dar pe ansamblul acestui an încă înregistrează un avans de 18%.
Directorul general al Toyota, Koji Sato, care i-a succedat lui Toyoda în funcţia de director general anul trecut, şi-a prezentat din nou scuzele pentru problemele legate de certificare.
Profitul operaţional al Toyota în anul fiscal încheiat la 31 martie 2024 aproape s-a dublat faţă de exerciţiul precedent, la 5.350 miliarde de yeni (34,5 miliarde de dolari), devenind prima companie niponă care depăşeşte pragul de 5.000 miliarde de yeni, datorită cererii robuste post-pandemie şi a deprecierii monedei locale.
De asemenea, cel mai vândut producător auto a anunţat dublarea profitului net anual, la nivelul record de 4.940 miliarde de yeni, după ce vânzările au urcat cu 21,4%, la valoarea record de 45.100 miliarde de yeni.
Pentru actualul an fiscal, care se va încheia la 31 martie 2025, compania se aşteaptă la un declin al profitului net de 27,8%, la 3.570 miliarde de yeni, pe fondul majorării investiţiilor în resurse umane, noi tehnologii şi lanţuri de aprovizionare. Vânzările ar urma să urce cu 2%, la 46.000 miliarde de yeni.
Vânzările de vehicule ale Toyota, inclusiv cele ale subsidiarelor sale Daihatsu şi Hino Motors Ltd, au urcat cu 5%, la 11,09 milioane de unităţi.
Pentru actualul an fiscal, compania se aşteaptă să vândă pe plan global 10,95 milioane de vehicule, un declin de 1,3% faţă de anul precedent.
În acest an, Toyota intenţionează să investească 1.700 miliarde de yeni în domenii ca inteligenţa artificială şi software.