Acţionarii Transelectrica au aprobat trecerea la sistemul dualist de conducere
Astfel, Transelectrica va fi administrată de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de supraveghere, potrivit unei hotărâri aprobată miercuri de acţionarii companiei, transmisă Bursei de Valori Bucureşti.
Consiliul de supraveghere va fi format din şapte membri, care pot avea calitatea de acţionari ai companiei. Membrii Consiliului de supraveghere nu pot fi membri ai directoratului şi nici nu pot cumula calitatea de membru în Consiliul de supraveghere cu cea de salariat al Societăţii.
Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiţi de către adunarea generală ordinară a acţionarilor. Preşedintele va fi ales de către membrii Consiliului.
Consiliul de supraveghere exercită controlul asupra modului în care Directoratul conduce firma, avizează bugetul de venituri şi cheltuieli, aprobă planul de management, elaborează şi prezintă adunării generale a acţionarilor, spre aprobare, planul de administrare, care include strategia de administrare pe durata mandatului şi determină structura şi numărul membrilor Directoratului. De asemenea, Consiliul numeşte şi revocă membrii Directoratului şi stabileşte remuneraţia acestora, şi are atribuţii de avizare sau aprobare a contractelor, creditelor şi diferitelor operaţiuni la nivelul Transelectrica.
Un membru al Directoratului va fi numit preşedinte executiv. Membrii directoratului vor avea un mandat de patru ani.
De asemenea, mandatul membrilor Consiliului de supraveghere are o durată de patru ani, cu excepţia mandatului primilor membri ai Consiliului de supraveghere, care nu poate depăşi doi ani.
Printre îndatoririle Directoratului se numără stabilirea strategiei şi politicilor de dezvoltare a companiei, supunerea spre aprobarea acţionarilor a raportului cu privire la activitatea firmei, a situaţiilor financiare pe anul precedent, precum şi a proiectului de program de activitate şi proiectul de buget pe anul în curs.
Totodată, Directoratul încheie acte juridice cu terţii în numele şi pe seama firmei, cu respectarea dispoziţiilor actului constitutiv referitoare la dubla semnătură şi cu respectarea aspectelor rezervate competenţei adunării generale a acţionarilor sau Consiliului de supraveghere şi în acelaşi timp angajează şi concediază, stabileşte sarcinile şi responsabilităţile personalului şi întocmeşte planul de management şi îl supune spre aprobare Consiliului de supraveghere.
Transelectrica se numără printre companiile de stat la care ar urma să fie introdus management profesionist.
Ministerul Economiei controlează 58,68% din capitalul Transelectrica. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%, iar mai mulţi acţionari cumulează 27,81% din titluri.
Compania este listată la Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, iar cel mai recent preţ de tranzacţionare a fost de 12,4 lei/acţiune.