Acţiunea Alro este subevaluată, dar nu e de cumpărat – analiştii
Întârzierea creşterii cererii mondiale de aluminuiu, respectiv a perspectivelor favorabile exportului de aluminiu, a dus la deprecierea acţiunii Alro Slatina (simbol bursier ALR) cu aproape 28% faţă de jumătatea lunii mai, când SSIF Broker Cluj Napoca a făcut estimarea anterioară. Nu mai putea amâna corecţia acesteia.
„Compania continuă să fie subevaluată, conform analizei fundamentale. Acţiunea are un potenţial de creştere de 19,7%, dar date fiind evoluţia preţurilor aluminiului, şi ajustarea perspectivelor companiei, ca urmare a renegocierii contractelor de energie cu Hidroelectrica, am decis să menţin recomandarea „PĂSTREAZĂ“, scrie Andrei Rădulescu, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET
Alro a pierdut circa 150 de milioane de euro în urma renegocierii contractului cu Hidroelectrica.
Preţul ţintă al acţiunii ALR este acum de 2,1 lei / titlu, dar o îmbunătăţire a condiţiilor ar putea urca cotaţia până la 2,38 lei, cu praguri imntzermediare la 1,83 şi 2,18 lei / acţiune. Dimpotrivă, scenariul negativ este scăderea preţului până la 1,53 lei / acţiune, scrie analistul în raportul său. Miercuri, o acţiune ALR se vindea cu 1,86 de lei.
Acţiunea ALR este subevaluată după mai toţi indicatorii, în comparaţie cu performanţele companiilor luate drept reper.
„Nivelul raportului profit / preţ pe acţiune (PER) de 14,8 este inferior mediei companiilor selctate (Alcoa, Kaiser Aluminium, Vimetco, Norsk Hidro, etc, v. raportul, n.r.)“, scrie Andrei Rădulescu. ALR este subevaluată şi în termen de preţ / vânzări şi preţ / valoare contabilă.
Totuşi, profitul net al Alro Slatina (ALR) a scăzut de 2,8 ori în primele nouă luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 78,8 milioane lei.
„Rezultatele financiare pentru primele nouă luni au fost afectate de deteriorarea pieţei internaţionale a aluminiului, ceea ce a condus la scăderea comenzilor si a preţurilor. În acest context dificil, Alro şi-a implementat, în continuare, strategia pe termen lung, axându-se pe produsele cu valoare adăugată mare şi a continuat programul de investiţii”, a declarat vicepreşedintele CA, Marian Năstase.
Alro Slatina (ALR) este cele mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exclusiv Rusia), dar a coborât până pe locul 9, în topul celor mai valoroase companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o capitalizare bursieră (nr. acţiuni x preţ / acţiune) în scădere până la 1,28 miliarde de lei.
Alro nu este însă o acţiune foarte lichidă, pentru că majoritatea titlurilor sunt în posesia grupului Vimetco, controlat de magnatul rus Vitali Maşiţki. Vimetco deţine împreună cu filiala sa română Conef, peste 84 % din acţiunile Alro, 10% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea şi nici 6% nu sunt în piaţă.
Vimetco a intenţionat, la un moment dat anul trecut să vândă prin ofertă publică o parte din acţiunile ALR, dar s-a răzgândit, trecând, probabil peste impasul unei eventuale crize de lichidităţi.
Limitele estimărilor
Estimările de preţ ţintă şi recomandările sunt emise de analişti, de obicei, pentru cel mult următoarele 12 luni, în ideea că nu apar schimbări semnificative în performanţele companiei şi pentru a acoperi o perspectivă cât mai lungă.
Rareori, însă, analiştii păstrează estimările pe întreaga perioadă, pentru că întotdeauna apar schimbări care afectează estimările.
Recomandările sunt făcute doar cu titlu informativ şi au doar rolul de repere pentru analizele proprii ale investitorilor.
Prin urmare, este necesar, explicit, următorul…
Avertisment
Atât SSIF Broker cât şi ECONOMICA.NET avertizează că estimările şi recomandările de mai sus sunt pur orientative, nu sunt şi sugestii de a lua anumite decizii de investiţii, responsabilitatea pentru acestea aparţinând exclusiv celor care iau, in funcţie de propria toleranţă la risc.