Acţiunea Romgaz va creşte cu 20% la Bursă. Se vinde la valoarea contabilă, spune Tradeville

Gradul de subscriere al ofertei publice de acţiuni Romgaz (SNG) va fi inferior celui de la Nuclearelectrica. Ca urmare preţul final de adjudecare va fi „în apropierea limitei inferioare de 24 de lei / titlu", potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville, primită la redacţia ECONOMICA.NET. Valoarea contabilă pe acţiune Romgaz este de 24,24 lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 24 oct. 2013, 21:13
Acţiunea Romgaz va creşte cu 20% la Bursă. Se vinde la valoarea contabilă, spune Tradeville

„Dată fiind mărimea ofertei, este posibil ca gradul de suprasubscriere la Romgaz (SNG) să fie mai redus decât în IPO-ul (opferta publică iniţială, n.r.) Nuclearelectrica (SNN), ceea ce ar implica un preţ final (preţ ofertă) în apropierea limitei inferioare de 24 de lei”, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville, primită la redacţia ECONOMICA.NET.

Gradul de subscriere pe tranşa de investitorilor mici la oferta publică de vânzare a Romgaz (SNG) va depăşi, joi, 50% din volumul alocat acestei tranşe. La jumătatea zilei se subscriseseră peste 4 milioane din cele 8,762 de milioane aferente acestei tranşe.

Estimarea Tradeville lasă loc unui potenţial de apreciere de circa 20% până  la preţul ţintă de 28,8 lei / acţiune, calculat de analiştii casei de brokeraj.

„Plecând de la estimarea dividendelor pe care Romgaz (SNG) le-ar putea distribui în anii urmatori, am calculat valoarea intrinsecă a acţiunii SNG la 25,7 lei, ceea ce ne îndreptăţeşte să urmărim un preţ ţintă de 28,8 lei pe un orizont de 12 luni”, scrie Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville în raportul firmei.

Analiştii Tradeville estimează un randament al dividendului de 12,3%, la preţul minim din ofertă.

Citeşte şi:

Preţul acţiunilor Romgaz va creşte cu cel puţin 11% la Bursă. Care este preţul corect

La ce preţ se va vinde Romgaz. Primele estimări ale brokerilor şi analiştilor

Oferta

Oferta de acţiuni SNG se află în desfăşurare până la 31 octombrie şi vizează vânzarea a 15% din acţiunile companiei deţinute de Guvern, la un preţ între 24 şi 32 de lei / acţiune.

Preţul final se va stabili în funcţie de subscrierile acţionarilor mari instituţionali, în funcţie de mai multe criterii anunţate stabilite de vânzător, potrivit prospectului de ofertă.

Cel mult două treimi din cele peste 57,8 milioane de acţiuni SNG puse în vânzare pot fi vândute pe pieţele internaţionale sub formă de certificate globale de depozit (GDR), care vor fi listate la Bursa din Londra.

Acţiunile SNG vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), probabil în prima decadă din luna viitoare.

Citeşte şi :

Vrei acţiuni la Romgaz? Acum poţi cumpăra. Ce trebuie să faci

Argumente

Subscrierea de acţiuni SNG este „atât o oportunitate de investiţie pe termen lung, cât şi o bună ocazie speculativă, îndeosebi în cazul subscrierilor în primele cinci zile, care beneficiază de un discount de 5%”, afirmă raportul Tradeville.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din Europa Centrala şi de Sud-Est, va fi beneficiarul direct al liberalizării pieţei gazelor din România, al căror preţ urmează să se scumpească de aproape trei ori în următorii şapte ani, potrivit Tradeville.

„Investiţia în acţiunile Romgaz (SNG) este un pariu direct pe liberalizarea pieţei gazelor din România, proces menit să alinieze preţul gazelor produse intern la costul celor importate, în acord cu cerinţele FMI”, observă Ovidiu Dumitrescu.

Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% până în 2019, potrivit unor calendare citate de Tradeville, defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici şi producatori de energie.

Scumpirea gazelor „poate compensa cu uşurinţă tendinţa descendentă pe care s-au înscris producţia şi consumul de gaze în ultimii ani. Mai mult, consumatorii industriali vor fi expusi unui calendar mult mai accelerat de creştere a preţurilor, termenul limită în cazul acestora fiind 2014, ceea ce va avea un impact pozitiv imediat asupra veniturilor Romgaz”.

Printre celelalte atu-uri care recomandă investiţia în acţiuni SNG se numără şi producţia stabilă, cu un potenţial de expunere pe zăcămintele din Marea Neagră şi alte surse neconvenţionale.

„Marjele de profitabilitate ridicate (29% în 2012), situaţia financiară solidă (lichidităţi de peste 2 miliarde de lei şi absenţa datoriilor” sunt alte argumente pro, potrivit lui Odidiu Dumitrescu de la Tradeville.

Pe termen lung, perspectivele Romgaz se leagă de diversificarea bazei de active şi începerea exploatarii unor noi zăcăminte. Pe plan local, compania deţine acorduri de explorare pentru peste 17 mii kmp, cărora li se adaugă parteneriate pentru areale din Slovacia şi Polonia, respectiv perimetre la mare adâncime din Marea Neagră.

„Acordăm o importanţă deosebita acestor acorduri graţie proximităţii de blocul Neptun, unde OMV Petrom şi Exxon Mobil au descoperit în 2012 rezerve importante. Un anunţ favorabil privind volumul exploatabil poate constitui un catalist pentru evoluţia pozitivă a titlurilor SNG în următoarele luni, dat fiind că interpretarea datelor seismice este în curs”, scrie Ovidiu Dumitrescu în raportul Tradeville.

Tradeville nu exclude „posibilitatea ca Romgaz să se orienteze şi spre surse neconvenţionale, date fiind declaraţiile managementului privind resursele din bazinul Transilvaniei”.

Şi analiştii de la Tradeville invocă, drept argument nefavorabile, comportamentul acţionarului  majoritar, Guvernul, care este dispus să numai respecte principiile de guvernanţă corporatistă.

„Desi listarea la BVB va creşte transparenţa în raportare, statul îşi va păstra controlul asupra Romgaz, existând riscul unor decizii dezavantajoase pentru companie, cum a fost donaţia către buget din 2010″.

Alte riscuri care pot afecta evaluarea Tradeville sunt: scăderea puternică a consumului intern de gaze, eventualele întârzieri în calendarul de liberalizare, dincolo de derogările permise de Comisia Europeană, eşecul sistematic în explorarea perimetrelor noi şi negocierea unor redevenţe nefavorabile producătorilor de gaze.

„Totuşi, considerăm că fundamentele solide, cuplate cu oportunitatea oferită de liberalizarea pieţei de gaze, vor crea o percepţie pozitivă din partea investitorilor şi vor susţine cotaţia SNG pe parcursul primelor şedinţe de tranzacţionare”.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...