Pachetul este format din împrumuturi bancare garantate de 2,4 miliarde de euro şi un credit direct de un miliard de euro, a precizat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra.
Şi Franţa a anunţat în aprilie un acord de salvare de şapte miliarde de euro pentru Air France.
„Acest pachet este necesar pentru a ne asigura că KLM şi Air France îşi vor îndeplini în continuare rolul important pe care îl au în economie. În ultimele săptămâni, am încercat să atenuăm efectele negative cât mai mult posibil”, a declarat oficialul olandez.
Salariile piloţilor vor fi reduse cu până la 20%, iar operatorul aerian îşi va reduce costurile cu 15%. Nu s-a vorbit de concedieri, dar Hoekstra a avertizat că unele reduceri sunt inevitabile. KLM are aproximativ 30.000 de angajaţi.
În schimbul ajutorului, Parlamentul Olandei a cerut mai puţine zboruri de noapte şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cu 50% până în 2030.
Guvernul va numi un reprezentat în Consiliul de Administraţie al KLM pentru a se asigura că banii plătitorilor olandezi de taxe sunt cheltuiţi exclusiv pe operaţiunile olandeze.
Statul francez şi cel olandez deţin fiecare 14% din acţiunile Air France-KLM, un grup care este lider de piaţă pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa, ce oferă acces la o reţea care acoperă 314 de destinaţii în 116 ţări, prin companiile Air France, KLM Royal Dutch Airlines şi Transavia.