Acţiunile Alro au coborât cu peste 11%, într-o piaţă în scădere uşoară şi cu rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,94%, într-o piaţă cu un rulaj de doar 12,5 milioane lei şi unde acţiunile Alro (ALR) au coborât cu peste 11%, ca reacţie la anunţarea pierderilor înregistrate anul trecut de companie.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 15:16
Acţiunile Alro au coborât cu peste 11%, într-o piaţă în scădere uşoară şi cu rulaj redus

Acţiunile Alro au scăzut cu peste 10% încă de la deschiderea şedinţei de vineri, investitorii reacţionând vizibil la rezultatele financiare preliminate pentru 2012 anunţate joi seară de companie. Producătorul de aluminiu a înregistrat anul trecut pierderi de 170 milioane lei, acesta fiind primul rezultat negativ raportat după privatizarea din 2002.

Pierderile au fost influenţate în principal de majorarea preţului energiei electrice pe care o cumpără. Costurile totale cu energia electrică au crescut cu 26%, de la 659 de milioane de lei la 831 de milioane de lei.

Corecţia înregistrată de acţiunile Alro în prima parte a şedinţei a venit în cadrul a 61 de tranzacţii, în valoare de 54.000 de lei. La închiderea pieţei principale, titlurile erau în scădere cu 11,36%, la preţul de 1,99 lei.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de joi, iar rulajele au continuat să fie reduse în cele mai multe cazuri. Rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 20 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Apatia instalată deja de mai bine de o lună începe să pună presiune pe investitori. Uşoarele corecţii urmate de revenirile timide încep să determine o acumulare de ipoteze pesimiste. După ce pieţele internaţionale au atins zone de maxim ale ultimilor cinci ani, consolidarea de durată din această zonă pune la încercare răbdarea unor investitori care încep uşor să îşi reducă din expunere. Randamentele dividendelor sunt în mare parte incluse în actualele preţuri, iar o mişcare mai efervescentă este posibilă în apropierea datelor de înregistrare”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub lichiditatea de joi, de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro). Peste două treimi din lichiditate a fost susţinută de tranzacţii cu acţiunile Fondul Proprietatea (4 milioane lei), OMV Petrom (2,4 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,1 milioane lei).

„Cred că piata poate avea parte de o înviorare abia în momentul în care bursele internaţionale vor depăşi faza de trend lateral din ultima lună, însă creşterea semnificativă a volumelor rămâne prea puţin probabilă”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,52% sub nivelul de joi, iar indicele BET-XT era în scădere cu 0,41%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,65% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,19%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,22%.’

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 678.000 de lei, valoare de aproape zece ori sub rulajul de joi, de 6,3 milioane lei.

Aproape 95% din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 39,52% din acţiunile firmei Construcţii Sibiu (5 milioane lei) şi mai multe transferuri cu acţiunile Armax Gaz (922.000 de lei).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%, din cauza temerilor legate de reducerile automate ale cheltuielilor guvernamentale care vor intra în vigoare în SUA şi care riscă să încetinească creşterea economică mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...