Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic vineri, ca urmare a dificultăților prin care trece banca americană SVB Financial

Acţiunile bancare europene s-au vândut puternic vineri, în condiţiile în care agitaţia din jurul băncii americane SVB Financial, ale cărei titluri au scăzut cu 60% joi, s-a răspândit în întreaga lume.
News.ro - sâm, 11 mart. 2023, 09:28
Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic vineri, ca urmare a dificultăților prin care trece banca americană SVB Financial

A urmat un anunţ din partea băncii axate pe sectorul tehnologiei, privind o majorare de capital pentru a ajuta la compensarea pierderilor din vânzarea de obligaţiuni, transmite CNBC, citată de News.ro.

Indicele Euro Stoxx Banks a scăzut cu 4%, înregistrând cea mai proastă evoluţie zilnică din iunie.

Acţiunile băncii germane Deutsche Bank au înregistrat cea mai mare pierdere, de 7%, urmată de Societe Generale cu un declin de 5%, în timp ce titlurile HSBC au coborât cu 4,7%, iar Santander cu 4,3%.

Indicele paneuropean Stpxx 600 a scăzut cu 1,5%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,53%, CAC 40 al Bursei din Paris cu 1,55%, în timp ce FTSE 100 al Bursei din Londra a coborât cu 1,81%.

În SUA, indicii bursieri au revenit pe creştere vineri, ignorând problemele din sectorul bancar, investitorii concentrându-se pe alte fundamente economice.

Silicon Valley Bank se concentrează foarte mult pe creditarea firmelor nou-înfiinţate, în special pe companiile de tehnologie.

Compania veche de 40 de ani a fost forţată să vândă miercuri titluri de Trezorerie, în valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari.

SVB a atras 500 de milioane de dolari de la firma de risc General Atlantic, potrivit unei actualizări financiare.

Compania a declarat, miercuri, într-o scrisoare a CEO-ului Greg Becker, că a vândut ”în mod substanţial” toate titlurile sale disponibile pentru vânzare şi urmăreşte să strângă 2,25 de miliarde de dolari prin vânzarea de acţiuni ordinare şi acţiuni preferenţiale convertibile.

Rezerva Federală a SUA a majorat agresiv ratele dobânzilor în ultimul an, ceea ce poate duce la scăderea valorilor obligaţiunilor pe termen lung, iar SVB intenţionează să reinvestească veniturile din vânzările sale în active pe termen mai scurt, mai puţin expuse la creşterea dobânzilor.

Investitorul miliardar şi directorul general al Pershing Square, Bill Ackman, a declarat într-un tweet de joi seara că, în cazul în care SVB eşuează, aceasta ar putea ”distruge un motor important pe termen lung al economiei, deoarece companiile susţinute de capital de risc se bazează pe SVB pentru împrumuturi şi pentru a deţine numerarul operaţional”.

”Dacă capitalul privat nu poate oferi o soluţie, ar trebui luată în considerare o salvare de către Guvern”, a adăugat el.

Russ Mould, director de investiţii la platforma britanică de investiţii AJ Bell, a declarat că anunţul SVB nu ar fi trebuit să fie ”o surpriză majoră” după o perioadă în care ”apetitul creditorilor şi investitorilor faţă de această parte a pieţei a secat.”

”Cu toate acestea, într-o industrie bancară puternic interconectată, nu este atât de uşor să compartimentezi acest tip de evenimente care deseori indică vulnerabilităţi în sistemul mai larg. Faptul că plasarea acţiunilor SVB a fost însoţită de o vânzare incendiară a portofoliului său de obligaţiuni ridică îngrijorări. O mulţime de bănci deţin portofolii mari de obligaţiuni, iar ratele în creştere ale dobânzilor le fac mai puţin valoroase – situaţia SVB ne aminteşte că multe instituţii suferă pierderi mari din deţinerile lor cu venit fix”, a spus Mold prin e-mail.

Bank of America a remarcat că scăderile acţiunilor băncilor americane peste noapte au reflectat îngrijorarea că retragerile de depozite ar putea determina bîncile să vândă obligaţiuni cu pierderi.

Cu toate acestea, spre deosebire de băncile specializate din California, care au înregistrat retrageri majore, strategii BofA au spus că depozitele de obligaţiuni europene sunt stabile, dar stagnante, în timp ce depozitele de numerar au crescut.

Băncile europene nu au presupus că fluxurile rapide de depozite vor rămâne stabile în permanenţă şi, prin urmare, nu le-au investit în afara curbei”, a spus gigantul de pe Wall Street într-o notă de vineri.

”Nu este nimic nou în domeniul bancar. Remarcăm că HSBC, de exemplu, a înregistrat reduceri semnificative de capital în cursul primului semestru din 2022, din cauza deţinerilor de obligaţiuni. Acum se bucură de o creştere puternică a venitului net din dobânzi şi de o creştere la paritate cu obligaţiunile. Dacă banca rămâne stabilă, dobânzile mai mari rămân un lucru foarte bun, credem noi.”

Sursa foto: Wikipedia

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul include noi taxe şi elimină facilităţi fiscale fără o discuţie prealabilă cu mediul privat – Burnete, Concordia
Guvernul include noi taxe şi elimină facilităţi fiscale fără o discuţie prealabilă cu mediul privat – Burnete, Concordia
Am fost extrem de neplăcut surprinşi să aflăm, după discuţiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Naţional Tripartit, pe tema Ordonanţei privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie......
Importurile de gaze s-au redus cu 13,7% în primele 10 luni; producţia s-a majorat cu 1,2%
Importurile de gaze s-au redus cu 13,7% în primele 10 luni; producţia s-a majorat cu 1,2%
România a importat, în primele zece luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,549 milioane tone echivalent ...
Salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2025; nu se vor face angajări
Salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2025; nu se vor face angajări
Salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, ...
Cel mai rapid tren din lume a fost testat, e făcut în China. Cum arată VIDEO
Cel mai rapid tren din lume a fost testat, e făcut în China. Cum arată VIDEO
Un prototip al trenului de mare viteză CR450, capabil să ruleze cu o viteză de 400 de kilometri pe oră, a fost dezvăluit ...