Acţiunile Carpatica au scăzut cu 1,8% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în creştere uşoară
După ce în şedinţele de marţi şi miercuri titlurile Carpatica au avansat cu aproape 32%, iar în prima parte a zilei de joi creşterea a ajuns la peste 35%, unii investitori au marcat o parte din profit, astfel că acţiunile au încheiat în scădere cu 0,37%.
În primele minute ale şedinţei de vineri, titlurile băncii au revenit pe creştere, cu până la 6%, însă apoi au început să scadă.
Astfel, la ora 13:00, titlurile Carpatica erau cotate la 0,0528 lei, preţ cu 1,86% sub închiderea de joi. În prima parte a zilei au fost realizate 261 de tranzacţii cu aceste acţiuni, în valoare cumulată de 187.000 lei.
Brokerii cred că evoluţia din precedentele zile a fost susţinută de speculaţii şi zvonuri privind negocierea vânzării pachetului de control deţinut de omul de afaceri Ilie Carbulea, dar şi de investitorii care au început să cumpere la orice preţ în speranţa că apoi vor vinde la niveluri mai ridicate. Zvonuri privind vânzarea băncii au mai circulat în ultimii ani, însă nicio tranzacţie nu a fost încheiată.
La mijlocul şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,12% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,28%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,62%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, se situa cu 0,24% peste ziua precedentă.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro), a fost aproape dublu faţă de cel din prima parte a zilei de joi, de 6 milioane lei (1,3 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,5 milioane lei şi, respectiv, de 2,2 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel, aproape 60% din rulajul pieţei. Preţul titlurilor Fondului Proprietatea a crescut cu 0,69%, la 0,585 lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 0,5%, la 0,4461 lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Pieţele de la Frankfurt şi Londra avansau cu câte 0,1%, în timp ce bursa de la Paris era în scădere cu 0,2%.