Acţiunile Carpatica au urcat puternic, pentru a doua zi consecutiv
Spre deosebire de majoritatea şedinţelor din a doua parte a anului trecut, în ultimele sesiuni antenţia investitorilor s-a îndreptat şi spre alte acţiuni cu lichiditate mai redusă. Astfel, la închiderea şedinţei de miercuri, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau 19 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Cred că cel mai important aspect al acestui început de an este că evoluţia mai multor acţiuni a fost susţinută de volume în creştere semnificativă faţă de cele înregistrate în ultima perioadă. Pentru început au fost vizate acţiunile lichide, dar apoi s-a instalat un sentiment de optimism general şi au fost luate în vizor şi titlurile mai puţin vizibile. Astfel, acţiuni precum Carpatica, Artego, Dafora, Condmag sau altele pot atinge variaţia maximă admisă, fără ca rulajele să fie impresionante”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Prima tranzacţie de miercuri cu acţiunile Carpatica a fost realizată la 0,0509 lei, preţ cu 6,48% peste închiderea de marţi, iar punctul maxim de creştere a fost atins cu puţin înaintea de închidere, când titlurile băncii avansau cu aproape 13%, la 0,054 lei.
În ultimele două şedinţe, titlurile Carpatica au urcat cumulat cu aproape 32%.
Evoluţia de miercuri a venit în cadrul a 743 de transferuri, în valoare cumulată de 605.000 de lei, asfel că valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 814 lei, uşor sub valoarea medie din ziua anterioară, de 950 de lei. Volumul de acţiuni transferate reprezintă 0,37% din capitalul social al băncii.
„Vorbind doar de creşterea acţiunilor Carpatica, cred că avântul investitorilor s-a format precum un bulgăre de zăpadă, cei cu apetit ridicat pentru risc fiind atraşi de această creştere. În altă ordine de idei, titlurile Carpatica vin dintr-o zonă de minime istorice, iar o schimbare în cadrul structurii acţionariatului ar putea propulsa destul de puternic acţiunile băncii. Deocamdată, acestea sunt doar vechi speculaţii reintrate în atenţia unora odată cu începutul bun de an al Bursei”, a mai spus brokerul.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,51%, şi se plasa la un nou nivel maxim al ultimelor 18 luni.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,66% peste nivelul de marţi. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,2%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,28%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, se situa cu 0,44% peste ziua precedentă.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu aproape 25% sub rulajul şedinţei anterioare, de 25,1 milioane lei (5,7 milioane euro).
Peste jumătate din lichiditate a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei), Banca Transilvania (3,4 milioane lei, din care un deal de 564.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei) şi Transelectrica (1,3 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,26%, la 0,581 lei, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au avansat cu 0,71%, la 1,42 lei. În acelaşi timp, acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,9%, la 0,73 lei, iar titlurile Translectrica au urcat cu 0,36%, la 14 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 253.000 de lei, valoare cu 29% peste rulajul de marţi, de 196.000 de lei.
La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,8%.