Concurenţa dură din partea discounterilor în sectorul de retail pune presiune pe marile lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri, îndeosebi în ţările dezvoltate. De asemenea, profitabilitatea Carrefour a stagnat în Europa, notează compania, din cauza impactului integrării în grup a noilor achiziţii, inclusiv a magazinelor Billa din România.
Grupul are o prezenţă semnificativă şi în America Latină, unde pierderile din Argentina au tras în jos rezultatele grupului în pofida evoluţiei pozitive a afacerilor din Brazilia.
În acest context, profitul operaţional recurent înaintea deprecierii şi amortizării a scăzut cu 12,1% în prima jumătate a anului, la 621 milioane de euro, deşi vânzările au crescut cu 6,2%, la 43 miliarde de euro, potrivit raportului financiar publicat de Carrefour.
Compania estimează că profitul din 2017 va avea o evoluţie similară celei din primul semestru şi promite o mai bună disciplină financiară, bugetul de investiţii pentru acest an fiind redus de la 2,4 miliarde de euro la între 2,2 şi 2,3 miliarde de euro.
„Noua conducere a Carrefour se concentrează pe îmbunătăţirea performanţelor grupului şi adaptarea la evoluţiile rapide şi de anvergură din industrie”, notează compania în raport.
Cu peste 10.100 de magazine în 34 de ţări, Carrefour este al doilea retailer mondial şi numărul unu în Europa. În România, Grupul Carrefour numără 280 de magazine, dintre care 29 de hipermarketuri, 111 supermarketuri, 53 de magazine de proximitate, un magazin online şi 86 de magazine Billa, cumpărate anul trecut de la grupul german Rewe. Magazinele Billa trec printr-un proces de rebranding.
Carrefour România SA a înregistrat, în 2016, venituri de 5,8 miliarde de lei (1,28 miliarde de euro), în creştere cu 11% de la 5,2 miliarde lei în 2015, şi un profit net de 164 milioane de lei (36 milioane de euro), cu 29% mai ridicat decât în anul anterior. Compania a avut anul trecut un număr mediu de 9.100 de angajaţi.