Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit, antrenând o scădere a sectorului bancar european. S-a cerut o dovadă de sprijin de la Banca Elveției, statul elvețian este sub presiune să intervină

Elveția este presată de cel puțin un guvern al unei țări importante să intervină rapid în cazul Credit Suisse, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situația, după ce banca elvețiană s-a prăbușit la Bursă și a condus la o scădere a acțiunilor băncilor europene, scrie Reuters.
Miruna Zavada - mie, 15 mart. 2023, 21:46
Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit, antrenând o scădere a sectorului bancar european. S-a cerut o dovadă de sprijin de la Banca Elveției, statul elvețian este sub presiune să intervină

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu până la 30,8%, conducând la o scădere de 7% a indicelui bancar european, în timp ce swapurile pe riscul de nerambursare a creditelor (CDS) pe cinci ani pentru banca emblematică a Elveției au atins un nou record, relansând temerile privind o amenințare mai amplă la adresa sistemului financiar.

Două surse din supravegherea bancară au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană (BCE) a contactat băncile aflate sub supravegherea sa pentru a le chestiona cu privire la expunerile lor față de Credit Suisse.

Una dintre surse a declarat că totuși BCE consideră că problemele Credit Suisse sunt specifice acestei bănci, mai degrabă decât sistemice.

Trezoreria americană monitorizează situația din jurul Credit Suisse și este în contact cu instituțiile  omoloage în legătură cu aceasta, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al instituției americane. Întrebat despre impactul problemelor Credit Suisse asupra sistemului bancar american, senatorul Bernie Sanders a declarat pentru Reuters: „Toată lumea este îngrijorată”.

Indicele bancar european a cunoscut o scădere de peste 120 de miliarde de euro (127 de miliarde de dolari) din 8 martie încoace. Printre cele mai mari scăderi de miercuri s-au numărat creditorii francezi Societe Generale, în scădere cu 12%, și BNP Paribas, cu 10%.

Titlurile bancare au fost în această săptămână într-o călătorie în roller-coaster, căzând la începutul săptămânii în ciuda asigurărilor date de președintele american Joe Biden, înainte de a sări marți, în speranța că a trecut ce a fost mai rău în urma crizei de pe piață, arată Reuters.

„Piețele sunt sălbatice. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând ale Credit Suisse”, a declarat Carlo Franchini, șeful departamentului de clienți instituționali de la Banca Ifigest din Milano.

Banca Națională a Elveției a refuzat să comenteze situația celei de-a doua mari bănci elvețiene, după ce cel mai mare investitor al acesteia a declarat că nu poate oferi Credit Suisse mai mult ajutor financiar din cauza constrângerilor de reglementare.

„Trebuie să existe un fel de acțiune decisivă care să schimbe jocul pentru a inversa și stabiliza situația”, au declarat analiștii de la Exane.

Credit Suisse e cerut Băncii Elveției să-și arate sprijinul

Credit Suisse a făcut apel la Banca Națională a Elveției și la FINMA, organismul elvețian de supraveghere financiară, pentru o demonstrație publică de sprijin, a relatat Financial Times. Autoritatea de supraveghere financiară din Germania (BaFin) a declarat că nu vede niciun risc direct de contagiune, iar sistemul bancar german pare robust și capabil să digere rate ale dobânzii mai mari.

„Principala noastră atenție se concentrează în prezent asupra unor bănci mai mici, cu un excedent de capital redus și cu riscuri sporite legate de ratele dobânzilor – monitorizăm îndeaproape aceste instituții”, a declarat un purtător de cuvânt al BaFin într-un comunicat.

“Easy money”

În Statele Unite, băncile regionale au scăzut, de asemenea, cu First Republic Bank în scădere cu 23%, Western Alliance Bancorp cu 5% și PacWest Bancorp cu aproximativ 20%. Titlurile marilor bănci americane, precum JPMorgan Chase & Co, Citigroup și Bank of America Corp au scăzut la bursă cu valori cuprinse între 2% și 6%.

Directorul executiv al BlackRock, Laurence Fink, a avertizat miercuri că sectorul bancar regional din SUA rămâne în pericol și a prezis o nouă inflație ridicată și creșteri de rate.

Fink a descris situația financiară ca fiind „prețul banilor ușori” și a declarat într-o scrisoare anuală că se așteaptă la mai multe creșteri ale dobânzilor din partea Rezervei Federale americane.

El a spus că după criza bancară regională ar putea urma „nepotriviri de lichiditate”, deoarece ratele scăzute i-au determinat pe unii proprietari de active să își majoreze expunerea la investiții cu randament mai ridicat, care nu sunt ușor de vândut.

„Este prea devreme pentru a ști cât de extinse sunt pagubele”, a scris Fink, adăugând: „Răspunsul autorităților de reglementare a fost până acum rapid, iar acțiunile decisive au ajutat la evitarea riscurilor de contagiune. Dar piețele rămân pe muchie de cuțit”.

Creșterile rapide ale ratelor dobânzilor au îngreunat rambursarea împrumuturilor de către unele întreprinderi, crescând astfel șansele de pierderi pentru creditorii care sunt, de asemenea, îngrijorați de o recesiune.

Cu toate acestea, factorii de decizie ai BCE înclină în continuare spre o majorare a dobânzii cu jumătate de punct procentual joi, a declarat o sursă pentru Reuters, deoarece se așteaptă ca inflația să rămână ridicată.

Investitorii începuseră să se îndoiască de angajamentul BCE față de o nouă majorare mai mare a dobânzii, în condițiile în care prăbușirea SVB a zguduit piețele.

Dar sursa a declarat că este puțin probabil ca banca centrală să se abată de la planul său de a majora ratele cu 50 de puncte de bază joi, deoarece acest lucru i-ar afecta credibilitatea.

Neliniștea provocată de dispariția SVB a determinat deponenții să caute noi “locuințe” pentru banii lor. Ralph Hamers, directorul general al rivalului UBS, a declarat că turbulențele de pe piață au îndreptat mai mulți bani spre banca sa. „În ultimele două zile, așa cum era de așteptat, am văzut intrări de fonduri”, a declarat Hamers. „Este în mod clar o fugă spre siguranță din această perspectivă, dar cred că trei zile nu fac o tendință”. Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, a declarat că și creditorul german a văzut depozite noi la banca lui.

În Statele Unite, atenția se îndreaptă spre posibilitatea aplicării unor reguli mai stricte pentru bănci, în special pentru cele de nivel mediu, precum SVB și Signature Bank, ale căror prăbușiri au declanșat tumultul de pe piață.

Moody’s Investors Service și-a revizuit marți perspectiva privind sistemul bancar american de la „stabilă” la „negativă”, citând riscuri sporite pentru acest sector.

Închiderea SVB l-a făcut pe Biden să dea asigurări publice că sistemul financiar american este în siguranță, alături de măsuri de urgență care să ofere băncilor acces la mai multe fonduri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...