Acţiunile Erste au scăzut la BVB cu 0,7%, în ziua publicării rezultatelor pentru primul semestru
Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere şi, la fel ca în precedentele şedinţe, volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu numai 0,12% peste ziua precedentă.
Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,29%.
Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,28% peste şedinţa precedentă, iar indicele extins BET-BK a crescut nesemnificativ, cu 0,08%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 30% peste rulajul de luni, de 17,4 milioane lei (4 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,6 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei), Erste (6,5 milioane lei), BRD (4 milioane lei, din care două deal-uri de 3,3 milioane lei) şi Transelectrica (3,1 milioane lei).
Cea mai importantă parte a rulajului acţiunilor Transelectrica a fost reprezentată de o tranzacţie realizată în piaţa principală la ora 12:12, pentru aproape 2,6 milioane lei. Cu aceste titluri a fost efectuat şi un deal, de 442.000 de lei.
„Majoritatea tranzacţiilor sunt efectuate de investitorii mici, dar se poate observa destul de clar şi prezenţa anumitor investitori mari. Aceştia din urmă sunt interesaţi de pachete semnificative şi care pot fi găsite destul de greu la investitori individuali şi mult mai probabil la contrapărţi din aceeaşi categorie cu cel care cumpără. Prin urmare, nu putem discuta de o intrare de capital netă, ci de o situaţie contrabalansată la nivelul celor mari, fapt ce se observă printr-o evoluţie generală laterală”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6475 lei, iar titlurile Transelectrica au avansat cu 1,4%, la 13 lei.
În acelaşi timp, acţiunile Erste au scăzut cu 0,71%, la 98,5 lei (22,44 euro), urmând evoluţia de pe piaţa de la Viena, unde au coborât cu 0,92%, la 22,64 euro.
Banca austriacă a publicat marţi dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primul semestru. Profitul Erste Group Bank a scăzut cu 33%, la 301,2 milioane euro, în principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipează pentru acest an îmbunătăţirea situaţiei riscului în România şi reiterează că BCR va reveni pe profit în 2013.
În pofida unei scăderi a costurilor operaţionale, profitul operaţional al Erste a scăzut cu 6,1% în perioada analizată, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operaţional mai redus.
La fel ca în ultimele şedinţe, acţiunile Erste au consemnat un rulaj ridicat, volumul de titluri tranzacţionate fiind cel mai mare din ultimele două luni şi jumătate.
„Acţiunile Erste Bank a intrat într-o zonă de atenţie sporită odată cu operaţiunea de majorare de capital (anuţată în a doua parte a lunii iunie – n.r.), care a determinat mişcări destul de ample pe preţ. O volatilitate ridicată atrage inevitabil speculatorii, dar grosul valorilor a fost dat de tranzacţii relativ mari. Acest lucru poate fi determinat atât de un interes ridicat al unor investitori (anumite analize sunt favorabile investiţiei pe această bancă), cât şi de posibili arbitrajori, care pot profita de diferenţele dintre cotaţiile de pe pieţele unde este listată (Viena, Praga şi Bucureşti – n.r.). Volatilitatea ridicată a permis existenţa unor diferenţe de preţ destul de atractive în unele momente”, a afirmat brokerul.
Cu două zile înaintea anunţării rezultatelor financiare înregistrate în primele şase luni, acţiunile BRD (BRD) au avansat cu 1,95%, la 7,85 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 655.000 de lei.
„Anunţarea rezultatelor BCR într-o linie generală pozitivă a determinat o creştere o optimismului privind raportările BRD, a doua bancă din sistem, care s-a tradus printr-o creştere a preţului şi un volum de tranzacţionare peste media ultimelor şedinţe”, a mai spus Bărbulescu.
BCR a anunţat marţi dimineaţă rezultatele financiare Erste, odată cu acţionarul său majoritar. BCR a înregistrat în primul semestru un profit de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), faţă de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, activele au scăzut cu 4,9% faţă de finele anului trecut, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 44.000 de lei, faţă de 162.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%.