Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 1% şi este cu 10% peste un minim al anului atins pe 24 iunie.
„Motorul de creştere al zonei euro merge bine. Împreună cu atenuarea temerilor legate de o posibilă aterizare dură a economiei chineze, aceste date susţin acţiunile europene”, a declarat Witold Bahrke, manager de fonduri la PFA Pension în Copenhaga.
Un indice privind industria prelucrătoare germană, calculat de Markit Economics, a urcat în august la 52 puncte, de la 50,7 puncte în iulie, fiind peste aşteptările analiştilor. Indicele referitor la servicii a avansat la 52,4 puncte, în timp ce analiştii prognozau 51,7 puncte.
În China, un indice referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor din industria prelucrătoare, calculat de HSBC Holdings şi Markit, a crescut la 50,1 puncte, de la 47,7 puncte în luna precedentă. Analiştii se aşteptau la 48,2 puncte. Un nivel al indicelui peste 50 de puncte arată creşterea activităţilor.
În SUA, o minută a şedinţiei de luna trecută a comitetului de politică monetară al Rezervei Federale, publicată miercuri, a arătat că majoritatea participanţilor au fost de acord cu planul preşedintelui instituţiei, Ben Bernankre, de a începe mai târziu în acest an restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni dacă evoluţia economiei va continua să se îmbunătăţească conform estimărilor.
Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 15% sub media ultimelor 100 de zile. Indicii naţionali au crescut pe toate pieţele de capital din Europa Occidentală, cu excepţia celor din Grecia şi Islanda. DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,4%, FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,9%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,1%.
Componenta bancară a Stoxx 600 a avut cea mai mare contribuţie la creşterea indicelui, datorită scăderii randamentelor obligaţiunilor pe 10 ani ale Spaniei şi Italiei. Titlurile Banco Popular Espanol au urcat cu 5,6%, UniCredit cu 3,7%, iar Banco Espirito Santo cu 5,2%.