Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,5%, inversând o scădere de până la 2,4% produsă în prima parte a şedinţei, din cauza îngrijorării investitorilor legată de politicile lui Trump.
Revenirea pieţei a fost susţinută de avansul titlurilor farmaceutice şi financiare.
Traderii au motivat că creşterea acţiunilor a fost determinată de tonul conciliant al discursului lui Trump de asumare a victoriei, iar ulterior investitorii s-au concentrat pe planurile acestuia de creştere a cheltuielilor în infrastructură şi reducerea impozitului pe profit, ambele măsuri fiind considerate pozitive pentru acţiuni.
Componenta resurselor naturale a consemnat cea mai mare creştere, de 6,6%, alimentată de titlurile Fresnillo, Antofagasta şi Glencore, ca urmare a cotaţiei ridicate a aurului.
Acţiunile din sectorul sănătăţii au avansat cu 4,6%, după pierderile din ultima perioadă provocate de îngrijorarea că Clinton ar putea impune reglementări mai stricte şi limitări ale creşterii preţurilor.
Componenta companiilor din industria apărării şi cea aerospaţială a urcat cu 4,4%, în baza aşteptărilor că preşedinţia Trump va duce la majorarea cheltuielilor pentru apărare în Europa.
Între acţiunile care au avut o tendinţă negativă se numără cele ale băncii spaniole BBVA, cu un declin de 6,1%, din cauza deprecierii peso-ului mexican, dar indicele titlurilor bancare a a avut o evoluţie pozitivă.
Indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 0,1%, întrucât victoria lui Trump creşte probabilitatea respingerii propunerilor de la referendumul constituţional din Italia, care va avea loc în decembrie.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a crescut cu 1%, DAX 30 al bursei din Frankfurt cu 1,56%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%.
La Madrid, indicele IBEX 35 a scăzut cu 0,4%.