Acţiunile europene au închis în creştere

Economica.net
31 07. 2013
burse_europa_41553300_30758500

Evoluţia pozitivă a fost limitată, însă, de precauţia investitorilor înaintea încheierii unei şedinţe de politică monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,1% şi a încheiat luna iulie cu un avans de 5,1%, cea mai puternică creştere lunară începând din octombrie 2011.

Economia SUA a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1,7%, peste estimarea medie a analiştilor de 1%, fiind susţinută de majorarea neaşteptată a stocurilor, în timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru. Avansul PIB din primul trimestru a fost, însă, revizuit negativ, de la 1,8% anunţat anterior la 1,1%.

Totodată, numărul de angajaţi din sectorul privat a crescut în iulie cu 200.000, mai mult decât anticipau analiştii, potrivit unui raport al institutului de cercetare ADP. Raportul ADP este considerat un indicator pentru datele mai ample privind piaţa muncii din SUA, care urmează să fie anunţate vineri.

Investitorii au urmărit cu atenţie în ultimele luni evoluţia economiei americane, pentru a vedea dacă susţine sau nu o reducere a programului Fed de achiziţie de obligaţiuni.

„Datele sunt încă în linie cu lansarea procesului de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul al patrulea, iar estimarea noastră este octombrie. Nu aş insista pe ultiumele rapoarte. Datele din ultimele săptămâni au susţinut ideea că a doua jumătate a anului va arăta mai bine decât primele şase luni”, a declarat Tom Porcelli, economist la RBC Capital Markets.

Bursele europene au fost influenţate şi de date mixte privind economia regiunii. În Germania, vânzările de retail au scăzut neaşteptat în iunie, cu 1,5%, în timp ce numărul cererilor pentru şomaj a scăzut în iulie, indicând o revenire a pieţei muncii, după un început de an mai slab.

Pe marile burse din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,8%, DAX (Frankfurt) cu 0,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,15%.