Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,4%.
Titlurile Metro, cel mai mare retailer din Germania, au coborât cu 6,4%, la minimul ultimilor trei ani, după ce directorul general Olaf Koch a declarat că reticenţa faţă de cheltuieli a cumpărătorilor va avea un impact semnificativ asupra afacerilor grupului.
„Principalele teme ale pieţei sunt criza datoriilor şi randamentele obligaţiunilor statelor din sudul Europei. Iată de ce piaţa va rămâne instabilă în această săptămână”, a declarat Michael Borre, analist la Nordea Private Banking în Copenhaga.
Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta măsurile adoptate de liderii statelor din regiune luna trecută.
Declinul indicelui european a fost atenuat de declaraţiile preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a spus că instituţia va face tot ceea ce este necesar şi este deschisă tuturor ideilor care pot contribui la rezulvarea crizei. Draghi nu a exclus o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, dacă economia va avea nevoie.
Indicii naţionali au scăzut pe 14 din cele 18 burse din Europa Occidentală.
Indicele londonez FTSE 100 a pierdut 0,6%, DAX al bursei din Frankfurt şi CAC 40 al bursei din Paris cu 0,2%, respectiv 0,3%.
Randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani a urcat cu 0,11 puncte procentuale, la 7,06%, peste pragul de 7% la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să solicite sprijin internaţional.
Titlurile Bankia, a treia mare bancă spaniolă, au scăzut cu 1,9%, Banco Santander şi BBVA cu 2%, respectiv 1,4%.
Comenzile din industria constructoare de maşini din Japonia au coborât cu 14,8% în luna mai, faţă de luna precedentă, acesta fiind cel mai amplu declin după anul 2001.