Poziţia Bundesbank a scos în evidenţă divergenţele dintre oficialii statelor din zona euro referitoare la mijloacele de a pune capăt crizei datoriilor.
Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,5%, după ce a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel după iulie 2011, când a fost susţinut de optimismul că liderii europeni vor lua măsuri pentru protejarea băncilor din zona euro, precum şi de indicatorii economici peste aşteptări din SUA.
Acţiunile băncii spaniole Bankia au scăzut cu 4,8%, dar cele ale Banca Monte dei Paschi di Siena din Italia au avansat cu 5,1%, în urma informaţiilor legate de un plan de susţinere a acesteia de către stat.
„În ultimele câteva zile au avut loc creşteri destul de mari ale cotaţiilor, astfel că este normal să aibă loc o anumită contracţie. Toată lumea se gândeşte la ce va face BCE, iar în următoarele câteva zile vor avea loc întâlniri politice foarte importante, astfel că este normal ca investitorii să marcheze profiturile”, a declarat Andreas Lipkow, dealer la firma MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank în Frankfurt.
Indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 0,48%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,2%.