Cotaţia BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume, a scăzut cu 3,6%, iar cea a Glencore Xstrata cu 6,5%, în contextul declinului preţurilor aurului şi argintului. Un indice care urmăreşte evoluţia sectorului minier a coborât cu 4,3%.
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,3%, dar a încheiat săptămâna cu un avans de 1,2%. Stoxx Europe 600 a urcat cu joi 2,3% după ce Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au au anunţat că vor menţine dobânzile reduse pentru o perioadă prelungită de timp.
„Ca urmare a revizuirii datelor privind numărul de locuri de muncă, imaginea s-a schimbat dramatic în numai o lună. Având în vedere înclinaţia şefului Fed, Ben Bernanke, de a judeca evoluţia pieţei muncii în funcţie de creşterea medie a numărului de locuri de muncă în ultimele şase luni, va vedea probabil acest raport ca pe un indiciu al privind recuperarea, un semn al succesului programului de sprijinire a economiei şi un motiv pentru reducerea acestuia”, a afirmat economistul şef al firmei FTN Financial, Christopher Low.
Departamentul Muncii din SUA a anunţat date peste aşteptări privind evoluţia din iunie a numărului de angajaţi din SUA, excluzând sectorul agricol, şi a revizuit pozitiv şi cifrele pentru precedentele două luni. Numărul angajaţilor a urcat cu 195.000 în iunie, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un avans de 165.000. Rata şomajului a rămas la 7,6%.
Indicii principali au scăzut pe 14 din cele 18 pieţe de capital din Europa de Vest. Indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,7%, CAC 40 (Paris) cu 1,5%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,4%.
În zona euro, comenzile industriale din Germania au scăzut neaşteptat în luna mai, cu 1,3%, în timp ce analiştii anticipau o creştere de 1,2%.