Acţiunile europene au închis în scădere
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,2%, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, declarând că economia Marii Britanii nu a ajuns la „viteza de ieşire” din criză, transmite Bloomberg.
„Se pare că dobânzile nu vor creşte în următorii trei ani, deşi este posibil şi contrariul. Aşa cum a subliniat Carney, evoluţia dobânzilor nu este prestabilită”, a declarat Marc Ostwald, analist la Monument Securities în Londra.
Banca Angliei a arătat că nu va majora dobânda cheie, în prezent de 0,5%, şi nu va restrânge achiziţiile de obligaţiuni până când rata şomajului nu va coborî sub 7%, instituţia conectând pentru prima oară măsurile de stimulare de un astfel de prag.
La sfârşitul lunii mai rata şomajului din Marea Britanie era de 7,8%, iar banca centrală anticipează că va rămâne peste 7% cel puţin până în trimestrul trei din 2016.
În Statele Unite, preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Chicago, Charles Evans, un susţinător al măsurilor de stimulare, a declarat marţi seara că nu exclude o decizie de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, din septembrie.
Indicii naţionali au coborât pe 12 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. FTSE 100 a scăzut la Londra cu 1,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,6%, iar CAC 40 al bursei din Paris a stagnat.
Acţiunile băncii franceze Natixis au închis cu 3,8% sub cotaţia de marţi, cel mai mare declin după 4 februarie, din cauza scăderii profitului trimestrial.
Titlurile Rio Tinto Group au coborât cu 1,4%. Compania a pierdut trei ofertanţi pentru divizia canadiană de exploatare a minereului de fier, întrucât propunerile acestora au fost sub aşteptări, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Acţiunile ING au urcat cu 5,1%. Divizia bancară a grupului olandez a raportat creşterea profitului înainte de impozitare cu 14%, la 1,15 miliarde de euro, în trimestrul al doilea.