Acţiunile europene au închis în scădere
Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,3%, iar pe ansamblul săptămânii cu 0,7%.
Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 11% sub media ultimelor 30 de zile.
Indicii naţionali au fost în declin pe 13 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele FTSE 100 a scăzut cu 1%, iar DAX al bursei din Frankfurt şi CAC 40 al bursei din Paris cu 0,1%. La Milano, indicele FTSE MIB a coborât cu 1,3%.
În Italia, guvernul a vândut obligaţiuni de 6 miliarde de euro, cu maturitate în 2018 şi 2024.
Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a urcat cu 0,08 puncte procentuale, la 4,42%, iar pe ansamblul săptămânii cu 0,13 puncte procentuale, pe fondul speculaţiilor că traderii care tranzacţionează direct cu Trezoreria au fost nevoiţi să cumpere majoritatea titlurilor aflate în ofertă, după ce tensiunile politice au speriat alţi cumpărători.
În SUA, congresmenii au timp până luni să ajungă la un acord referitor la un buget de urgenţă, pentru ca guvernul să îşi poată continua activitatea după 1 octombrie, data de începere a anului fiscal 2014, până pe 15 decembrie.
Blocarea activităţii angajaţilor guvernului federal ar reduce creşterea economiei americane în trimestrul al patrulea cu până la 1,4 puncte procentuale, în funcţie de durată, consideră analiştii.
Acţiunile Kemira, cel mai mare producătorul european de substanţe de tratare a apei, au scăzut cu 5,9%, în urma anunţării plecării directorului general la o altă companie, din aprilie 2014.
Titlurile producătorului danez de turbine Vestas au avansat cu 4,5%. Compania va înfiinţa o societate mixtă cu Mitsubishi Heavy pentru fabricarea de echipamente eoliene offshore.
Telekom Austria a înregistrat o creştere de 2,7% a titlurilor, în urma zvonurilor că grupul America Movil, al miliardarului mexican Carlos Slim, ar putea prelua controlul integral asupra operatorului austriac de telefonie.