Acţiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel după luna martie
Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,3%, la un nivel maxim după 19 martie, şi este în urcare cu 16% de la minimul anului atins la începutul lui iunie.
„Investitorii îşi asumă un anumit risc, anticipând măsuri de stimulare economică din partea Rezervei Federale (Fed) americane şi a Băncii Centrale Europene”, a declarat Ishaq Siddiqi, analist la ETX Capital în Londra.
În Marea Britanie, vânzările de retail au avansat cu 0,3% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,1%.
În SUA, numărul autorizaţiilor de construcţie a urcat la 812.000 în iulie, cel mai ridicat nivel după august 2008. În schimb, numărul locuinţelor aflate în construcţie a scăzut cu 1,1% faţă de iunie, la 746.000 de unităţi, fiind sub aşteptări. Departamentul Muncii a anunţat totodată creşterea numărului de solicitări pentru indemnizaţii de şomaj, săptămâna trecută, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere. Evoluţia mixtă a indicatorilor cresc probabilitatea ca Fed să intervină pentru susţinerea economiei americane.
Indicii naţionali au avansat pe 15 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală.
Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu sub 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,7%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,9%.
Titlurile retailerului britanic Tesco au urcat cu 1,7%, iar cele ale Mark&Spencer cu 1,6%.
Titlurile băncilor spaniole au fost cotate în creştere după ce o sursă a declarat că Spania va primi o tranşă de urgenţă din programul de 100 de miliarde de euro destinat băncilor, din cauza restricţiilor impuse de Banca Centrală Europeană împrumuturilor bancare.
Acţiunile Bankia au crescut cu 17%, iar Banco Popolar Espanol cu 15%.